Καμπανάκι κινδύνου και πρόσκληση διαπραγματεύσεων από την Καταλονία

Καμπανάκι κινδύνου και πρόσκληση διαπραγματεύσεων από την Καταλονία

Παράθυρο διμερούς διαλόγου χωρίς τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης άνοιξε ο υπουργός Εξωτερικών της Καταλονίας καθώς οι έως τώρα παρασκηνιακές διαβουλεύσεις δεν έχουν φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και ο πρόεδρος Πουζεμόν έχει συγκαλέσει συνεδρίαση του Κοινοβουλίου για αύριο Τρίτη, στην οποία αναμένεται να ανακηρύξει την ανεξαρτησία με βάση τα αποτελέσματα του αμφισβητούμενου Δημοψηφίσματος.

Ο υπουργός Εξωτερικών υποθέσεων της Καταλονίας, Ραούλ Ρομέβα, σε δηλώσεις του κάλεσε τον Μαριάνο Ραχόι να προσέλθει σε διάλογο λέγοντας ότι ευκαιρία υπάρχει αν ο Ισπανός πρωθυπουργός θέλει να την αδράξει, όπως αναφέρει το Bloomberg. Παράλληλα επέστησε την προσοχή στις επιπτώσεις που ήδη έχει η αντιπαράθεση, και οι οποίες θα κλιμακωθούν τόσο για την Ισπανία όσο και για την Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης: Καταλονία-Ισπανία: Δυο κινήσεις εκτόνωσης της κρίσης

Διαφήμιση

Τόσο ο πρόεδρος Πουτζεμόντ όσο και η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας έκαναν κινήσεις καλής θέλησης και οικοδόμησης εμπιστοσύνης την Παρασκευή, ωστόσο χθες το βράδυ, μετά από ένα Σαββατοκύριακο μαζικών διαδηλώσεων κατά της απόσχισης στην Ισπανία, ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας επανήλθε στη σκληρή γραμμή.

Ενδεικτική της οριακής κατάστασης και των επιπτώσεων είναι η έκρηξη αποδόσεων και η διεύρυνση του spread με το bund. Στο Χρηματιστήριο ο βασικός δείκτης σημειώνει μικρές απώλειες 1% μετά το Δημοψήφισμα, ωστόσο η μεταβλητότητα και οι διακυμάνσεις είναι τεράστιες και το σκηνικό ευμετάβλητο.

Διαβάστε επίσης: Ισπανία-Καταλονία: Ανεβαίνουν πάλι οι τόνοι, έτοιμος για ανεξαρτησία ο Πουτζεμόν

source: tradingeconomics.com

Ο Ρομέβα επιχείρησε να παραλληλίσει την τρέχουσα κατάσταση με την πρόσφατη κρίση στη ζώνη του ευρώ, η οδήγησε τις αποδόσεις των ομολόγων σε δυσθεώρητα ύψη στραγγαλίζοντας το ισπανικό δημόσιο.

“Αυτό απλά δεν θα επηρεάσει την καταλανική οικονομία, πρόκειται να επηρεάσει την ισπανική οικονομία, πρόκειται να επηρεάσει την ευρωπαϊκή οικονομία”

, δήλωσε ο Romeva. Κατηγορούσε τη Μαδρίτη ότι προκάλεσε την πολιτική αβεβαιότητα που προκάλεσε μια σφαγή για την έξοδο.