Η Σαουδική Αραβία αγοράζει S-400 απ τη Ρωσία και THAAD από τις ΗΠΑ

Η Σαουδική Αραβία αγοράζει S-400 απ τη Ρωσία και THAAD από τις ΗΠΑ

Συμφωνία-μήνυμα στις ΗΠΑ και κίνηση επίδειξης ισχύος αποτελεί η πώληση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία στη βασική σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, τη Σαουδική Αραβία, σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης στην περιοχή, αντιπαράθεσης και προσπάθειας απομόνωσης του Ιράν.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας στη Μόσχα οι δυο πλευρές φαίνεται ότι υπέγραψαν την αγορά του νέου υπερσύγχρονου αντιαεροπορικού συστήματος, στο πλαίσιο αναβάθμισης της διμερούς συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, μεταξύ των οποίων η άμυνα και το πετρέλαιο.

Η κ. Maria Vorobyeva, εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ότι είχε υπάρξει συμφωνία με το Ριάντ για την πώληση του συστήματος αεράμυνας.

Διαφήμιση

Το μνημόνιο συνεννόησης περιλάμβανε επίσης την πώληση πυραύλων αντεπιστροφής Kornet-EM, φλογοβόλων TOS-1A, εκτοξευτών χειροβομβίδων AGS-30 και τυφεκίων Kalashnikov AK-103.

Η βιομηχανία όπλων της Ρωσίας Rosoboronexport υπέγραψε σύμβαση για την άδεια παραγωγής των τυφεκίων και πυρομαχικών AK-103 στη Σαουδική Αραβία, πρόσθεσε η Vorobyeva.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα και η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία αγοράς του ίδιου αντιαεροπορικού συστήματος από τη Ρωσία, ενώ μόλις κατέβαλε και προκαταβολή, όπως ανακοινώθηκε μετά από τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στην Άγκυρα και παρά τις δεδηλωμένες ανησυχίες του ΝΑΤΟ.

Το S-400 είναι το πιο προηγμένο αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων μεγάλης εμβέλειας της Ρωσίας και μπορεί να μεταφέρει τρία είδη πυραύλων ικανά να καταστρέψουν στόχους, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων και κατευθυνόμενων βλημάτων. Μπορεί να παρακολουθεί και να δέχεται μέχρι και 300 στόχους ταυτόχρονα και έχει ανώτατο ύψος 27 χιλιομέτρων (17 μίλια).

Η Σαουδική Αραβία συμφώνησε επίσης να αγοράσει το αμερικανικό σύστημα πυραύλων THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), σύμφωνα με όσα μετέδωσε το RT το Σάββατο.