Μεγάλες ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό της Αυστρίας δείχνουν οι δημοσκοπήσεις έως τώρα, καθώς το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα υποχωρεί από την πρώτη στην τρίτη θέση, ενώ το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας ανεβαίνει στη δεύτερη θέση, μετά το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα που αναδεικνύεται πρώτο (από δεύτερο).
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το κεντροδεξιό αυστριακό λαϊκό κόμμα (OVP) προτιμάται από το 34% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων, ακολουθούμενο από το δεξιό Κόμμα Ελευθερίας (FPO) με το 27% και το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPO) με 22%.
Υπάρχουν τρία επιπλέον κόμματα που ενδέχεται να εισέλθουν στη Βουλή, βάσει του ορίου του 4% που θέτει ο αυστριακός νόμος. Το Νέο Αυστρία και Φιλελεύθερο Φόρουμ (με την υποστήριξη 6% των εκλογέων), οι Πράσινοι (με 5%) και ο κατάλογος του Peter Pilz (με 4%), πιθανότατα δεν θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.
Όπως και η Γερμανία, η Αυστρία κυβερνάται επί μακρόν από ένα μεγάλο συνασπισμό της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς τα τελευταία χρόνια. Αντιστοίχως με το σενάριο που αντιμετωπίζουν τα μετριοπαθή κόμματα της Γερμανίας, η δυσαρέσκεια με τον κεντρώο και κυρίως σε συνάρτηση με τη διαφθορά και το μεταναστευτικό έχει οδηγήσει στην άνοδο της ακροδεξιάς.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τα μετριοπαθή κόμματα της Γερμανίας, το αυστριακό OVP και σε κάποιο βαθμό το SPO αντέδρασαν στην άνοδο της άκρας δεξιάς, υιοθετώντας όλο και περισσότερο δεξιές θέσεις για να αποτρέψουν την απώλεια ψήφων. Και τώρα, μετά την αυξανόμενη διαφωνία για ζητήματα όπως η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη και το προσφυγικό, το OVP και το SPO απέκλεισαν το σενάριο συγκυβέρνησης.
Αυτό σημαίνει ότι η FPO είναι πιθανό να εισέλθει στον κυβερνών συνασπισμό, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι, αντίθετα με τη Γερμανία, η δυνατότητα των ακροδεξιών κομμάτων να εισέλθουν στην κυβέρνηση δεν είναι ταμπού στην Αυστρία. Παρόλο που το FPO απέτυχε να εκλέξει πρόεδρο το 2016, αν και έφτασε πολύ κοντά, σχημάτισε κυβερνητικό συνασπισμό με αμφότερα τα μετριοπαθή κόμματα στο παρελθόν: Ήταν σε συμμαχίες με το SPO από το 1983-1986 και από το 1986-1987 και πιο πρόσφατα με το OVP από το 2000-2003 και από το 2003-2007.
Το 2000, η συμμετοχή του FPO στον κυβερνητικό συνασπισμό της Αυστρίας έγινε αιτία σοβαρής έντασης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξάλλου, μόλις πέντε χρόνια μετά την είσοδό του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έγινε το 2000 το πρώτο κράτος μέλος με κόμμα εξουσίας που προέρχεται από την άκρα δεξιά. Οι ηγέτες του μπλοκ αποφάσισαν αμέσως να εισαγάγουν διπλωματικές κυρώσεις κατά της Αυστρίας, αν και ήρθησαν μετά από μερικούς μήνες.
Μια νέα αυστριακή κυβέρνηση, στην οποία θα συμμετάσχει το FPO, είναι σίγουρο ότι θα επαναφέρει την ένταση στη σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλο που τα ευρωπαϊκά θέματα απουσίζαν σε μεγάλο βαθμό από την προεκλογική εκστρατεία (η οποία επικεντρώθηκε κυρίως στη μετανάστευση). Το FPO υποστήριξε στο παρελθόν δημοψηφίσματα για την ένταξη της Αυστρίας στην ΕΕ. Επίσης θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη συμμετοχή σε κυβερνητικό συνασπισμό για να αντισταθεί στην αυξανόμενη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Ωστόσο η θέση της Αυστρίας στην ΕΕ δεν φαίνεται να τίθεται υπό αμφισβήτηση κάτω από οποιοδήποτε σενάριο κυβερνητικής συνεργασίας συμπεριλαμβανομένου της συμμετοχής του ακροδεξιού FPO. Ωστόσο βέβαιη θεωρείται η πιο στενή συνεργασία με τα ακροδεξιά καθεστώτα σε Πολωνία και Ουγγαρία, που συνεπάγεται ισχυροποίηση του club Visegrad.