Μπορεί και οι δυο πλευρές να έκαναν χθες το πρώτο βήμα την εκτόνωση της κρίσης, αυτό όμως απλά καθυστερεί την προδιαγεγραμμένη σύγκρουση εξοικονομώντας χώρο και χρόνο για διαπραγματεύσεις. Παράλληλα όμως τόσο η Καταλονία όσο και η Ισπανία συνεχίζουν να ετοιμάζουν τους μηχανισμούς αντιπαράθεσής τους, καθώς ακόμα δεν έχει υπάρξει επίσημη συμφωνία για την έναρξη διαβουλεύσεων, ούτε ατζέντα.
Παραμένοντας σε τροχιά σύγκρουσης με την κεντρική κυβέρνηση και αποδεικνύοντας το αξιόπιστο της απειλής, τα κόμματα του καταλανικού κοινοβουλίου που τάσσονται υπέρ της απόσχισης εργάζονται πάνω στην κατάθεση κειμένου -διακήρυξης ανεξαρτησίας-, συζητώντας το ενδεχόμενο το κείμενο αυτό να κατατεθεί προς έγκριση ενώπιον του σώματος την Τρίτη, σύμφωνα με Καταλανό βουλευτή, τον οποίο επικαλείται η ισπανική εφημερίδα El Mundo.
«Συζητάμε σχετικά με την κατάθεση ενός κειμένου γραμμένου σε χαρτί με μολύβι σχετικά με την ανεξαρτησία, το οποίο θέλουμε το περιφερειακό κοινοβούλιο να εγκρίνει την Τρίτη»
δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος CUP, Κάρλος Ριέρα.
Από την άλλη πλευρά η κεντρική κυβέρνηση έχει ήδη ετοιμάσει μια σειρά από ενέργειες για να πιέσει και να αποκόψει τη Βαρκελώνη, ξεκινώντας από τη διευκόλυνση για μεταφορά έδρας τραπεζών και επιχειρήσεων και φτάνοντας μέχρι διαδηλώσεις υπέρ της διατήρησης της ενιαίας Ισπανίας. Παράλληλα όμως πιέσεις στην κυβέρνηση της Καταλονίας ασκεί και η Ευρώπη με δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί και το αντιπροέδρου της Κομισιόν, που καθιστούν σαφές ότι μια ανεξαρτητοποιημένη Καταλονία δεν θα είμαι μέλος της ΕΕ, ενώ η Ισπανία θα παραμείνει.
Αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο απαγόρευσε τη σύγκληση του τοπικού κοινοβουλίου της Καταλονίας -που είχε οριστεί για την προσεχή Δευτέρα και κατά τη διάρκεια της οποίας αναμενόταν να κηρυχθεί η ανεξαρτησία της περιφέρειας- το κοινοβούλιο έκανε γνωστό ότι ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν θα απευθυνθεί στην ολομέλεια στις 6 το απόγευμα της Τρίτης.
Από την πλευρά της, η ισπανική κυβέρνηση αύξησε τις οικονομικές πιέσεις σε βάρος της Καταλονίας, καθώς ενέκρινε την Παρασκευή νομοσχέδιο που καθιστά ευκολότερη τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε άλλες περιοχές της χώρας.
Από την άλλη, ωστόσο, η Μαδρίτη ζήτησε συγγνώμη για πρώτη φορά για τη χρήση βίας κατά την προσπάθεια των αρχών να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.