Squeeze-out στην Καταλονία κάνει η Ισπανία, ανοίγει πόρτα εξόδου επιχειρήσεων-τραπεζών

Squeeze-out στην Καταλονία κάνει η Ισπανία, ανοίγει πόρτα εξόδου επιχειρήσεων-τραπεζών

Κινήσεις στην κατεύθυνση της προετοιμασίας του εδάφους για μετωπική σύγκρουση και μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας κάνει η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, προσφέροντας πλέον και διαδικασίες εξπρές για τη μεταφορά έδρας, υπό την προοπτική ανεξαρτητοποίησης που θα σημάνει ταυτόχρονα έξοδο από την Ευρωζώνη και την ΕΕ. ΜΕ την τακτική αυτή η κυβέρνηση της Μαδρίτης ασκεί πρόσθετη πίεση στη Βαρκελώνη για να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η προοπτική της ξαφνικής οικονομικής κρίσης στην περίπτωση μονομερούς διακήρυξης αυτονομίας έχει δημιουργήσει ρήγμα και προκαλεί αντιπαραθέσεις μεταξύ των διαφόρων ομάδων αυτονομιστών. Ήδη το Bloomberg σε ρεπορτάζ επισημαίνει τις ενδείξεις διαίρεσης με τον Πουτζεμόντ να επιζητά πιο μετριοπαθή στάση και διαπραγματεύσεις και τους αναρχικούς άμεσο σχίσμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδουν διεθνή media έχει πολλαπλασιασθεί από την περασμένη Κυριακή ο αριθμός των εταιρειών και άλλων νομικών προσώπων που ζητούν συμβουλές από δικηγορικά γραφεία σχετικά με το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας τους σε άλλες περιοχές, αλλά και από άλλες εταιρείες που έχουν τον κύκλο δραστηριοτήτων τους στην Καταλονία και θέλουν να πληροφορηθούν τι σημασία μπορεί να έχει από νομικής κι επιχειρηματικής πλευράς γι’ αυτούς η διαδικασία που έχει δρομολογηθεί μετά το δημοψήφισμα.

Διαφήμιση

Μία τέτοια απόφαση, του υπουργικού Συμβουλίου, θα έλυνε τα χέρια στην μεγάλη καταλανική τράπεζα La Caixa να μεταφέρει την έδρα της στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, έπειτα κι από την αποδημία στο Αλικάντε της έτερης μεγάλης τράπεζας Sabadell, της οποίας όμως το καταστατικό ήδη είχε ενσωματώσει μία σχετική τροποποίηση του νόμου περί κεφαλαιακών επιχειρήσεων που είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το 2015.

Ο υπουργός Ενέργειας, Τουρισμού και Ψηφιακής Πολιτικής Άλβαρο Ναδάλ δήλωσε χθες πως η προκλητική στάση των Καταλανών αυτονομιστών «εξαναγκάζει» τις μεγάλες εταιρείες να αλλάξουν έδρα, εξαιτίας της «μεγάλης αβεβαιότητας» που δημιουργείται στην περιοχή, κάτι που αποτελεί «ζοφερό» παράγοντα για όλη την οικονομία, καθώς «βάζει σε κίνδυνο την προσπάθεια και την δουλειά ολόκληρων γενιών» στην ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Ισπανία.
Η προβλεπόμενη νομοθετική τροποποίηση για την αλλαγή έδρας κατά πάσα πιθανότητα θα προβλέπει ότι η απόφαση αυτή μπορεί να ληφθεί από το Δ.Σ. της εταιρείας και δεν θα χρειάζεται η άμεση επικύρωσή της από την συνέλευση των μετόχων, η οποία θα μπορεί να συγκληθεί σε βάθος χρόνου. Με βάση αυτήν την τροποποίηση δίνεται η ευκαιρία στην Caixa, αφενός να αλλάξει έδρα κι αφετέρου να μπορέσει να μεταβάλει το εσωτερικό της καταστατικό με βάση την αλλαγή τούτη, προτού συγκαλέσει την συνέλευση των μετόχων.

Εκτός από τις τράπεζες και άλλες μεγάλες καταλανικές εταιρείες ανακοίνωσαν τη φυγή τους, ή ότι ετοιμάζονται να αποχωρήσουν. Η μεγάλη ασφαλιστική Catalana Occident ανακοίνωσε πως παρακολουθεί με «προσοχή» τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να λάβει αποφάσεις «με γνώμονα την πορεία των γεγονότων», ενώ ήδη η πρωτοπόρα μεγάλη εταιρεία βιοτεχνολογίας Oryzon ανακοίνωσε πως μεταφέρει την έδρα της στο Κορνελιά της Μαδρίτης. Τη Μαδρίτη επέλεξε για να μεταφέρει την έδρα της και η ιστορική κλωστοϋφαντουργία DOGI.

Παράλληλα, άλλοι τομείς της καταλανικής βιομηχανίας, όπως ο αγροτοδιατροφικός και η οινοποιεία φοβούνται το ενδεχόμενο μποϊκοτάζ τους στην υπόλοιπη Ισπανία (όπως είχε συμβεί με σχεδόν καταστροφικά αποτελέσματα μετά το δημοψήφισμα του 2014). Ήδη η μεγάλη οινοποιεία Codorniu (έτος ίδρυσης το 1551) με σχετική της ανακοίνωση τονίζει πως είναι ευθύνη των ίδιων των εταιρειών να «προσμετρήσουν τον οικονομικό κίνδυνο που υπάρχει» και να λάβουν αποφάσεις, ενώ εξέφρασε τη θλίψη της γιατί στην παρούσα πολιτική κρίση είναι οι επιχειρήσεις εκείνες που καλούνται να πληρώσουν το τίμημα. Η ίδια η εταιρεία δηλώνει πως είναι μία «καταλανική κι επίσης ισπανική» επιχείρηση.
Απέναντι στην απειλή για επιχειρηματική αιμορραγία, η καταλανική κυβέρνηση τηρεί στάση υποβάθμισης των εξελίξεων. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και σύμβουλος (υπουργός) Οικονομικών Οριόλ Τζουνκέρας αρκέσθηκε να απαντήσει ένα απλό «θα δούμε», σε ερώτηση για το τι πιστεύει ότι θα συμβεί με τις επιχειρήσεις. Ο σύμβουλος Επιχειρηματικότητας και Τεχνογνωσίας Σάντι Βίλα συγκάλεσε εκτάκτως τους συνεργάτες του για να συσταθεί μία επιτροπή για την αντιμετώπιση της φυγής επιχειρήσεων, ενώ ξεκίνησε έναν μαραθώνιο επαφών με όλες τις εταιρείες που φοβούνται την πτώση των πωλήσεών τους και το μποϊκοτάζ.