Καταλονία: Ρήγμα στους αυτονομιστές, ελπίδες συμβιβασμού

Καταλονία: Ρήγμα στους αυτονομιστές, ελπίδες συμβιβασμού

Οι έντονες διεργασίες, η πολιτική, διπλωματική και οικονομική πίεση που ασκείται από τη Μαδρίτη και την Ευρωπαϊκή Ένωση και η προοπτική de facto εξόδου από το ευρώ και την ΕΕ σε περίπτωση μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας έχουν προκαλέσει εσωτερικό ρήγμα στο γκρουπ των αυτονομιστών της Καταλονίας.

Στο μέτωπο των αυτονομιστών συμμετέχουν, εκτός από το κόμμα του προέδρου Πουτζεμόντ κόμματα από την ακροαριστερά και οι αναρχικοί (CUP), οι οποίοι πιέζουν για άμεση διακήρυξη ανεξαρτησίας, στη βάση του Δημοψηφίσματος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg. Από την άλλη πλευρά το μεγαλύτερο κόμμα της συμμαχίας, αυτό του εθνικιστή Πουτζεμόντ υιοθετεί -εσωτερικά- μια πιο διαλλακτική στάση, προσπαθώντας να αποφύγει τη διακήρυξη ανεξαρτησίας την επόμενη εβδομάδα και επιδιώκοντας να δημιουργήσει χώρο για διαπραγματεύσεις με τη Μαδρίτη.

Διαβάστε  Το IPO των 2 τρισ. της Aramco απομακρύνεται

Διαβάστε επίσης: Δυο κινήσεις πριν την Άβυσσο η Ισπανία

Διαφήμιση

Ωστόσο, η πολιτική υψηλών τόνων έχει εγκλωβίσει τον Πουτζεμόντ σε μια ιδιαίτερα δυσχερή θέση, καθώς από τη μια απολογείται για την έλλειψη βούλησης, στους σκληροπυρηνικούς του γκρουπ των αυτονομιστών, ενώ ταυτόχρονα η διεθνής κοινότητα και η Μαδρίτη βλέπουν στο πρόσωπό του έναν προβοκάτορα.

Οι αγορές πάντως την Πέμπτη αντλεδρσαν μετά τη βίαιη πτώση και με την ελπίδα η ρήξη στους κόλπους των αυτονομιστών να αποδυναμώσει το κίνημα απόσχισης και να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις με ην κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Διαβάστε ακόμη: Καταλονία-Ισπανία: Υπάρχει χρόνος μέχρι η Δευτέρα

Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει και η στάση τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων που ανακοινώνουν μεταφορά έδρας υπό το φόβο ανεξέλεγκτων εξελίξεων αλλά και στο πλαίσιο πολιτικο-οικονομικών πιέσεων.
IBEX 35 Chart

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες η κατάσταση έδειξε να επιδεινώνεται καθώς ο Πουτζεμόντ επέμεινε στη σύγκλιση του Κοινοβουλίου τη Δευτέρα για τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας μέσω της κύρωσης των αποτελεσμάτων του αμφιλεγόμενου Δημοψηφίσματος. Από την άλλη πλευρά η Μαδρίτη περιμένει με το δάκτυλο στη σκανδάλη για την αναστολή αρμοδιοτήτων της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας, ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο απαγόρευσε τη συνεδρίαση του τοπικού κοινοβουλίου της Καταλονίας μετά από προσφυγή των Σοσιαλιστών (της Καταλονίας).

Διαβάστε  Λαϊκισμός και νομισματική κανονικότητα απειλούν αγορές και κοινωνίες

Οι ισπανικές αγορές σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη μετά από αναφορές για την πιο συμφιλιωτική στάση των αυτονομιστών. Ο χρηματιστηριακός δείκτης IBEX 35 σημείωσε άνοδο 2,5%, ενώ τα ισπανικά 10ετή ομόλογα ενισχύθηκαν για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα.

Η Banco Sabadell SA επιβεβαίωσε αργά την Πέμπτη ότι θα μεταφέρει την έδρα της στην ισπανική πόλη του Αλικάντε, ενώ το διοικητικό συμβούλιο της CaixaBank συνεδριάζει σήμερα για να εξετάσει το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της στις Βαλεαρίδες Νήσους.

Διαβάστε  Μαζικές προσφυγές κατά Folli Follie: Επενδυτές τρέχουν να δεσμεύσουν assets πριν τις τράπεζες

Ο Puigdemont ζήτησε από εξωτερικούς διαμεσολαβητές να βοηθήσουν στη μεσολάβηση μιας διευθέτησης και δήλωσε ότι η περιφερειακή κυβέρνηση της Βαρκελώνης θα εφαρμόσει σύντομα τα αποτελέσματα της αυτοσχέδιας ψηφοφορίας της Κυριακής. Σταμάτησε να λέει πώς ή πότε θα ενεργοποιούσε τη διαδικασία να φύγει από την Ισπανία.

Διαφήμιση