Καταλονία: Η κρίση παίρνει αναβολή για την Τρίτη

Καταλονία: Η κρίση παίρνει αναβολή για την Τρίτη

Κίνηση που δείχνει ότι είναι ανοιχτός και έχει διάθεση έναρξης διαλόγου πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Καταλονίας, Καρλές Πουτζεμόν, αναβάλλοντας την ομιλία του στη Βουλή, από τη Δευτέρα που ήταν αρχικά προγραμματισμένο για την Τρίτη, ωστόσο δεν υπαναχωρεί από τις διακηρυγμένες θέσεις του.

Η κίνησή του αποτελεί νομικό και διπλωματικό γρίφο καθώς τώρα το Συνταγματικό Δικαστήριο θα πρέπει να εκδώσει νέα απόφαση απαγόρευσης της συνεδρίασης της Τρίτης, ενώ διπλωματικά το μπαλάκι βρίσκεται τώρα στη Μαδρίτη, ενώ 24 ακόμη ώρες προστίθενται στο διαπραγματευτικό χρόνο. Η απόφαση Πουτζεμόν αποτελεί μήνυμα και στη διεθνή κοινότητα η οποία παρακολουθεί στενά την αντιπαράθεση αλλά τοποθετείται αν και ταυτίζεται με τις θέσεις του Μαριάνο Ραχόι.

Διαβάστε  Καταδικάστηκε για διαφθορά το κυβερνών κόμμα της Ισπανίας

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν ανέβαλε για την Τρίτη την ομιλία του ενώπιον του τοπικού κοινοβουλίου, ομιλία που αρχικά είχε προγραμματισθεί για τη Δευτέρα και κατά τη διάρκειά της οποίας επρόκειτο να πάρει θέση απέναντι στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Διαφήμιση

«Ο πρόεδρος Πουτζντεμόν ζητά να παρέμβει την Τρίτη ενώπιον του κοινοβουλίου για να πάρει θέση ως προς τη σημερινή πολιτική κατάσταση»

αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, μία ημέρα αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας απαγόρευσε τη σύγκληση της ολομέλειας του τοπικού κοινοβουλίου.
Κοινοβουλευτικά στελέχη των Καταλανών αυτονομιστών συναντώνται σήμερα για να αποφασίσουν για τον χρόνο της παρέμβασης του καταλανού ηγέτη.

Διαβάστε  Αυξάνονται οι ξανά οι προσφυγικές ροές από την Αφρική προς Ισπανία-Ιταλία

Δεν είναι σαφές εάν η ολομέλεια του καταλανικού κοινοβουλίου θα συνέλθει τελικά τη Δευτέρα για να προχωρήσει στην κήρυξη της ανεξαρτησίας της ισπανικής περιοχής, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Ραούλ Ρομέβα, στέλεχος της τοπικής κυβέρνησης, ο οποίος επέμεινε ότι το τοπικό κοινοβούλιο θα αψηφήσει απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας που απαγορεύει τη σύγκληση του σώματος.
Οι αυτονομιστές αντιμετώπιζαν το ενδεχόμενο μίας πράξης κήρυξης ανεξαρτησίας μονομερώς κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης του κοινοβουλίου.

Διαβάστε  Πέφτει η κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία, προς κυβέρνηση συνεργασίας Podemos-Σοσιαλιστών

Διαφήμιση