Καταλονία: Η Ισπανία ζητάει συγνώμη για τη βία, παράθυρο εκτόνωσης

Καταλονία: Η Ισπανία ζητάει συγνώμη για τη βία, παράθυρο εκτόνωσης

Κίνηση στην κατεύθυνση της εκτόνωσης της πολιτικής και κοινωνικής κρίσης που ξέσπασε με το αμφιλεγόμενο Δημοψήφισμα της Καταλονίας έκανε η ισπανική κεντρική κυβέρνηση μέσω του τοπικού εκπροσώπου της, ο οποίος ζήτησε συγνώμη από τον πρόεδρο Κάρλες Πουτζεμόντ, εκ μέρους των αστυνομικών.

Με τον τρόπο αυτό γίνεται ένα πρώτο βήμα για την επίτευξη modus vivendi και την εκκίνηση διαπραγματεύσεων, αν επ αυτού η διαφωνία για τον τρόπο διεξαγωγής παραμένει, καθώς ο Μαριάνο Ραχόι προσφέρει συζητήσεις ανοιχτές με όλα τα κόμματα του καταλανικού κοινοβουλίου, ενώ ο Πουτζεμόν έχει ζητήσει διεθνή διαμεσολάβηση, την απορρίπτει η Μαδρίτη. Επίσης η κεντρική κυβέρνηση θέτει εξ αρχής εκτός ατζέντας το ενδεχόμενο αυτονομίας αλλά εμφανίζεται διατεθειμένη να δώσει μεγαλύτερες ελευθερίες αυτοδιάθεσης.

Σύμφωνα με το Reuters ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία, Έρικ Μίλο σε τηλεοπτική συνέντευξή του δήλωσε:

“Όταν βλέπω αυτές τις εικόνες και όταν περισσότερο, γνωρίζοντας ότι άνθρωποι έχουν χτυπηθεί, απωθηθεί και ένας έχει νοσηλευτεί, είμαι αναγκασμένος να μετανιώσω και να απολογηθώ εκ μέρους των αστυνομικών που παρενέβησαν”

Λίγα λεπτά πριν από τη δημόσια συγνώμη η πρόεδρος της Βουλής της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Πουτζιμόν είχε ζητήσει αλλαγή ημερομηνίας για την εκφώνηση του διαγγέλματός του, άρα και της συνεδρίασης επικύρωσης των αποτελεσμάτων του Δημοψηφίσματος, για την Τρίτη, αντί τη Δευτέρα. Κίνηση που επίσης κινείται στο ίδιο μήκος κύματος και συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Διαβάστε  Ισπανία: Κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο, από τις στάχτες Ραχόι

Διαφήμιση