Τον τρίτο πυλώνα της τραπεζικής ενοποίησης ανασύρουν από το συρτάρι Βρυξέλλες και Παρίσι επιχειρώντας να εκμεταλλευτούν την απομάκρυνση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το υπουργείο Οικομομικών και θέλοντας να θέσουν την ατζέντα της αναδόμησης της Ευρωζώνης, επιχειρώντας να θέσουν τη βάση για ανακατανομή του κεφαλαιακού αποθέματος που έχει συσσωρευτεί στις γερμανικές και εν γένει βορειοευρωπαϊκές τράπεζες.
Το σχέδιο αυτό ακόμα και σε επίπεδο φήμης είναι ικανό να ενισχύσει τις τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου υποστηρίζοντας τη βάση τους και εμφυσώντας αξιοπιστία στις πληττόμενες από κρίση χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που αποκαλύπτει το σχέδιο, πρόκειται για τη διατύπωση μιας πρότασης για σταδιακή εγγύηση των καταθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την οποία αναμένεται να καταθέσει η Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα.
Κατά το δημοσίευμα, το σχέδιο επιχειρεί να μειώσει τους κινδύνους για τις τράπεζες και ταυτόχρονα καλεί τις χώρες της Ε.Ε. σε κοινή ανάληψη των κινδύνων αυτών – κάτι στο οποίο ήταν αντίθετος ο απερχόμενος Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ, ο οποίος φοβόταν ότι οι πιο εύρωστες γερμανικές τράπεζες θα στήριζαν τελικά τις πιο αδύναμες ανταγωνίστριές τους σε άλλα κράτη της Ε.Ε.
Η καθιέρωση του ονομαζόμενου ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων (European deposit insurance scheme, EDIS), που έχει στόχο την ασφάλιση των αποταμιευτών (μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ) σε περίπτωση χρεοκοπίας μίας τράπεζας, προβλέπεται να είναι πιο σταδιακή από ότι σχεδιαζόταν αρχικά, αναφέρει η Κομισιόν σε σχέδιο εγγράφου, σύμφωνα πάντα με το Reuters.
Σε μία περαιτέρω κίνηση για να κερδίσει τη Γερμανία, ο νέος υπουργός Οικονομικών της οποίας μπορεί να είναι το ίδιο επιφυλακτικός όσο και ο κ. Σόιμπλε για το σχέδιο, οι Βρυξέλλες απορρίπτουν τις αρχικές σκέψεις για πλήρη επιμερισμό της προστασίας των καταθετών.
Με τις νέες προτάσεις, το EDIS θα παρεμβαίνει αρχικά μόνο αφού τα εθνικά συστήματα ασφάλισης καταθέσεων έχουν χρησιμοποιήσει πλήρως τους πόρους τους για την προστασία των καταθετών. Επίσης, στην αρχική φάση, το EDIS θα παρέχει μόνο δάνεια στα εθνικά συστήματα ασφάλισης των καταθέσεων.
Σε δεύτερη φάση, το EDIS, το οποίο θα χρηματοδοτείται από όλες τις τράπεζες της Ε.Ε., θα καλύπτει ζημιές και θα αποπληρώνει τις καταθέσεις στους αποταμιευτές που έχουν πληγεί από μια κατάρρευση τράπεζας. Τα εθνικά συστήματα εγγύησης των καταθέσεων θα συνεχίζουν να δίνουν χρήματα, παράλληλα με το EDIS.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μετά από γερμανική πίεση, αποσύρθηκε από το έγγραφο η τρίτη και τελική φάση, κατά την οποία το EDIS θα αντικαθιστούσε τα εθνικά συστήματα εγγύησης καταθέσεων.