Υπόκωφο μήνυμα Μοσκοβισί στην Καταλονία για κλειστές τράπεζες

Υπόκωφο μήνυμα Μοσκοβισί στην Καταλονία για κλειστές τράπεζες

Μηνύματα ηχηρά αλλά και υπόκωφα έστειλε με δηλώσεις του στην Καταλονία ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, ξεκαθαρίζοντας ότι αν ανεξαρτητοποιηθεί δεν θα είναι μέλος της ΕΕ, ούτε της Ευρωζώνης, κάτι που συνεπάγεται ότι θα υπάρξει bank run και κλειστές τράπεζες.

Διαφήμιση

Με την τοποθέτησή του ο Πιερ Μοσκοβισί καθιστά σαφές ότι ανεξαρτητοποίηση συνεπάγεται έκδοση τοπικού νομίσματος, θέση που υπονοεί δηλώνοντας ότι:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει παρά μονάχα ένα Κράτος μέλος που είναι η Ισπανία. Όμως μιλάμε για σενάρια επιστημονικής φαντασίας καθώς στην πραγματικότητα δεν έχει ανακηρυχθεί καμία ανεξαρτησία από την Καταλονία»

Ενώ ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο οι Βρυξέλλες να αναγνωρίσουν ή όχι μια ανεξάρτητη Καταλονία απάντησε ότι

«τα πράγματα είναι αρκετά σαφή. Ας φανταστούμε ότι υπάρξει ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, εκείνη τη στιγμή, η ανεξάρτητη Καταλονία δεν θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Πιερ Μοσκοβισί όμως επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας ότι αυτά τα σενάρια δεν είναι εφικτά:

«Να μην μιλάμε για σενάρια πολιτικής φαντασίας»

σημείωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, που κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα εάν η Βαρκελώνη θα έπρεπε, σε εκείνη την περίπτωση, να υποβάλει αίτημα ένταξης στην ΕΕ.

Διαβάστε  Ελεύθερος με εγγύηση στη Γερμανία ο Πουτζεμόν

Ο Ευρωπαίος επίτροπος περιέγραψε το μπραντ ντε φερ μεταξύ της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης ως μια «οδυνηρή υπόθεση» που πρέπει να «διευθετηθεί από τους Ισπανούς».
Τέλος επιχείρησε να απομακρύνει το ενδεχόμενο παρέμβασης των Βρυξελλών ή χώρας-μέλους της ΕΕ λέγοντας ότι:

«Δεν εναπόκειται στις Βρυξέλλες, δεν εναπόκειται στο Παρίσι, αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να διευθετηθεί από άλλους»

υπογράμμισε απευθύνοντας έκκληση για διάλογο και αποκλιμάκωση της έντασης μετά τις «εικόνες» βίας αυτό το Σαββατοκύριακο, που «δικαιολογημένα σοκάρουν».

Διαβάστε  Στο στόχαστρο του Μοσκοβισί Ιταλία, Ουγγαρία και Ρουμανία

Η λύση «δεν μπορεί να είναι η αντιπαράθεση» και « μέσω του διαλόγου θα εξέλθουν από την κρίση, μονάχα μέσω του διαλόγου» κατέληξε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Διαφήμιση