Τράπεζες εγκαταλείπουν την Καταλονία

Τράπεζες εγκαταλείπουν την Καταλονία

Αναταράξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα κα, φόβο και ανησυχία προκαλεί το ενδεχόμενο απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία και συνεπώς από την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Ωστόσο δεν αποκλείεται οι ανακοινώσεις και η κινητικότητα να έχουν πολιτικά κίνητρα και να εντάσσονται στον ευρύτερο πόλεμο νεύρων μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ανακοίνωση μεταφοράς έδρας από την Καταλονία στο Αλικάντε η πέμπτη σε μέγεθος ισπανική τράπεζα Banco de Sabadell, ενώ αρκετές ακόμα με πρώτη την Caixa το εξετάζουν.

Πρόκειται για την πρώτη τράπεζα και μεγάλου μεγέθους επιχείρηση που ανακοινώνει μεταφορά έδρας, θέλοντας να προφυλαχθεί από τον πανικό αλλά και από το ενδεχόμενο ρήξης.

Διαφήμιση

Το ζήτημα μεταφοράς έδρας θα εξετάσει και η τράπεζα CaixaBank -η μεγαλύτερη στην Καταλονία και τρίτη στην Ισπανία- θα εξετάσει την Παρασκευή στο διοικητικό της συμβούλιο το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της.

Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις στην περιοχή εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς το καταλανικό κοινοβούλιο εξετάζει να εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία.