Τουρκία, Ιράκ και Ιράν απειλούν τους Κούρδους με πετρελαϊκό εμπάργκο

Τουρκία, Ιράκ και Ιράν απειλούν τους Κούρδους με πετρελαϊκό εμπάργκο

Προεργασία που θα τους επιτρέψει να αναλάβουν συντονισμένη δράση έναντι του ιρακινού Κουρδιστάν που διεκδικεί την ανεξαρτησία του πραγματοποιούν Τουρκία, Ιράν και Ιράκ, συζητώντας πλέον και την επιλογή του πετρελαϊκού εμπάργκο.

Διαφήμιση

Όπως δήλωσε μετά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία, το Ιράν και το Ιράκ θα αποφασίσουν από κοινού για τη διακοπή της ροής του πετρελαίου από το βόρειο Ιράκ, ως αντίποινα μετά το δημοψήφισμα στο Ιρακινό Κουρδιστάν υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής.

Διαβάστε  Κατάρρευση ή μετάλλαξη της τουρκικής οικονομίας;

Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε επίσης την απόφαση της πλούσιας σε πετρέλαιο πόλης Κιρκούκ να συμμετάσχει στο δημοψήφισμα, σημειώνοντας ότι οι Κούρδοι δεν διαθέτουν νομιμοποίηση εκεί.

Το Ιράν και η Τουρκία έχουν ήδη απειλήσει να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν σε συνεργασία με το Ιράκ και έχουν ξεκινήσει κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τον ιρακινό στρατό στα σύνορά τους.

Διαβάστε  Η Τουρκία σέρνει την ΟΙΣ σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις στη Μέση Ανατολή

Η Τουρκία εγείρει ιστορικά αξιώσεις για το Κιρκούκ όπου ζει μειονότητα Τουρκμένων, ωστόσο η περιοχή ανήκει στο Ιράκ και τώρα βρίσκεται επί κουρδική επιρροή και εξάρτηση, δίνοντας στους Κούρδους τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν σε ένα πετρελαϊκό εμπάργκο, όχι όμως και τρόπο να πουλήσουν το παραγόμενο προϊόν, εφόσον αποκλειστούν.

Διαφήμιση