Ρόλο στο Κουρδικό διεκδικεί ο Μακρόν

Ρόλο στο Κουρδικό διεκδικεί ο Μακρόν

Ρόλο διαμεσολαβητή για την υπέρβαση της κρίσης του Κουρδικού η οποία προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και απειλεί να δυναμιτίσει εκ νέου την περιοχή, προσφέρεται να διαδραματίσει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμάνουελ Μακρόν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Ιράκ και της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, προκειμένου να υπάρξει λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει μετά το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της 25ης Σεπτεμβρίου. Η κίνηση του Μακρόν εντάσσεται στο νέο δόγμα εξωστρέφειας και αναβάθμισης του γεωστρατηγικού ρόλου της Γαλλίας, ενώ η περιοχή του Κιρκούκ που ανήκει στο ιρκανικό κουρδιστάν αποτελεί διαχρονικά προνομιακό χώρο για τις γαλλικές εταιρίες.

Διαβάστε  Τραμπ-Μακρόν ανοίγουν τον δρόμο του Πούτιν στη Συρία

Ο Εμμάνουελ Μακρόν διατύπωσε την πρόταση του στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού του Ιράκ Χάιντερ Αλ Αμπάντι στο Παρίσι. Ο πρόεδρος του Ιράκ τόνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις της Βαγδάτης μια ένοπλη αντιπαράθεση με τις ένοπλες δυνάμεις του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν, τους γνωστούς «Πεσμεργκά».

Το Ιράκ δεν αποδέχεται το δημοψήφισμα στις κουρδικές περιοχές του, θεωρώντας το αντισυνταγματικό και αρνούμενο να συζητήσει επί τη βάσει των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας. Δέχεται ωστόσο διάλογο με την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν.

Διαβάστε  Τα μηνύματα από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας