Πιέζουν τη Βόρεια Κορέα και για τα χημικά όπλα

Πιέζουν τη Βόρεια Κορέα και για τα χημικά όπλα

Με σταθερά βήματα συνεχίζουν οι ΗΠΑ τη στρατηγική πρόκλησης ασφυξίας στη Βόρεια Κορέα, καθώς εκτός από τις διαρκώς αυξανόμενες κυρώσεις, τώρα εντείνονται και οι διεθνείς πιέσεις καθώς εκτός από την Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας έκθεση που ζητά καταστροφή όπως εξέδωσε και ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Διαφήμιση

Σύμφωνα με τον ΟΑΧΟ το χημικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας συνιστά «πηγή ανησυχίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα» στην κορεατική χερσόνησο, ενώ σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του απηύθυνε έκκληση ώστε να ασκηθεί πίεση στην Πιονγιάνγκ για την καταστροφή του.

Αν και επουσιώδες, πολιτικά, από τη στιγμή που η Πιονγιάνγκ διαθέτει πυρηνικά και δοκιμάζει βόμβα υδρογόνου, στρατηγικά το χημικό οπλοστάσιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή προκαλώντας μεγαλύτερες ζημιές, με μικρότερη πιθανότητα ανάσχεσης-αναχαίτισης.

Η πίεση για την καταστροφή του εξυπηρετεί διττό σκοπό καθώς από τη μια διευρύνει το φάσμα των πιέσεων και από την άλλη η πίεση σ αυτή την κατεύθυνση θα αναγκάσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν να είναι ακόμη πιο συντηρητικός στη χρήση όπλων σε ενδεχόμενη σύρραξη.

Διαβάστε  Κορέα: Το κακό προηγούμενο των Συνόδων Κορυφής

Η ποσότητα των χημικών όπλων που διαθέτει η Βόρεια Κορέα εκτιμάται ότι είναι μεταξύ των 3.000 και των 5.000 τόνων, ανέφερε ο Ουζουμτζού στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η Πιονγιάνγκ διαβεβαιώνει ότι δεν διαθέτει χημικά όπλα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο μελετών Πρωτοβουλία για την Απειλή των Πυρηνικών Όπλων (Nuclear Threat Initiative), η Βόρεια Κορέα έχει στην κατοχή της νευροτοξικούς παράγοντες όπως το αέριο σαρίν και το VX, μια ακόμη πιο θανατηφόρα εκδοχή του σαρίν, που θεωρείται όπλο μαζικής καταστροφής.
«Η διεθνής κοινότητα θα όφειλε να ανησυχεί για τη Βόρεια Κορέα λόγω του ότι είναι απρόβλεπτη», σημείωσε ο Ουζουμτζού. «Θεωρώ ότι πρέπει να ασκηθεί περισσότερη πίεση» προκειμένου να πειστεί η Πιονγιάνγκ να υπογράψει τη σύμβαση για την απαγόρευση των χημικών όπλων, πρόσθεσε.

Διαβάστε  Η απειλητική Βόρεια Κορέα είναι πάμπτωχη, όπως το Σουδάν

Η βορειοκορεατική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει σε πολλές επιστολές που της απηύθυναν ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΧΟ και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για το ζήτημα. Το τελευταίο αίτημα αυτού του είδους είχε σταλεί τον Μάρτιο, σημείωσε ο Ουζουμτζού.
«Όλα τα διαβήματα και τα αιτήματα για συναντήσεις με βορειοκορεάτες αντιπροσώπους έμειναν δυστυχώς αναπάντητα», συνέχισε ο Ουζουμτζού. «Δεν θέλουν να μας συναντήσουν και να συζητήσουν για αυτά τα ζητήματα», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε είχε εκτιμήσει τον Απρίλιο ότι η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύσει έναν πύραυλο που θα φέρει κεφαλή με αέριο σαρίν.
Το 2009, το ινστιτούτο μελετών International Crisis Group (ICG) είχε προειδοποιήσει ότι πέραν του προγράμματός της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, η Βόρεια Κορέα διαθέτει μεγάλο απόθεμα χημικών και βιολογικών όπλων.

Διαβάστε  Τραμπ-Κιμ σώζουν τα προσχήματα με νέες κόντρες

Σύμφωνα με αυτό το ινστιτούτο, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, το βορειοκορεατικό οπλοστάσιο συμπεριλαμβάνει αέριο σαρίν, αέριο μουστάρδας, φωσγένιο, Ταμπούν και άλλους νευροτοξικούς παράγοντες ικανούς να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις που θα μπορούσαν να γίνουν από αεροσκάφη, με την εκτόξευση πυραύλων ή ακόμη με πυροβολικό.
Ο ΟΑΧΟ προέτρεψε την Πιονγιάνγκ τον Απρίλιο να ενταχθεί «χωρίς χρονοτριβή» στη διεθνή σύμβαση για την απαγόρευση των χημικών όπλων. Η Βόρεια Κορέα, όπως και η Αίγυπτος, το Ισραήλ και το Νότιο Σουδάν, είναι ανάμεσα στα τελευταία κράτη που δεν έχουν ενταχθεί στη διεθνή συμφωνία.

Διαφήμιση