Απαγορεύεται η συνεδρίαση της Βουλής της Καταλονίας

Απαγορεύεται η συνεδρίαση της Βουλής της Καταλονίας

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και νέο γύρο κοινωνικών αντιδράσεων αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας να απαγορεύσει τη συνεδρίαση της Δευτέρας του Κοινοβουλίου της Καταλονίας, μετά από προσφυγή του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού κόμματος της Καταλονίας.

Αν και η απόφαση εντάσσεται στη στρατηγική πρόληψης της διακήρυξης της ανεξαρτησίας και αποτελεί στην ουσία ένα νομικό μέτρο πριν την απόσυρση της νομιμοποίησης της τοπικής κυβέρνησης και του ημι-αυτόνομου καθεστώτος της Καταλονίας, στην πραγματικότητα αποτελεί σαφή κλιμάκωση της έντασης.

Η κίνηση αυτή μπορεί να θεωρηθεί προβοκάτσια καθώς εξαντλεί τα περιθώρια διαλόγου, επενδύει στην παγίωση της ρήξης και επιχειρεί να θέσει εκτός νόμου κάθε κίνηση της τοπικής κυβέρνησης.

Διαβάστε  Ελεύθερος με εγγύηση στη Γερμανία ο Πουτζεμόν

Νωρίτερα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι κάλεσε τον πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης (Τζενεραλιτάτ) της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ να εγκαταλείψει τα σχέδιά του να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της περιφέρειάς του από την Ισπανία «για να αποφύγει μεγαλύτερα κακά».

Σε συνέντευξή του στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, ο κ. Ραχόι δήλωσε ότι η λύση στην καταλανική κρίση είναι μια ταχεία επιστροφή στη νομιμότητα και «μια δήλωση το συντομότερο δυνατόν ότι δεν θα υπάρξει μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας, επειδή έτσι θα αποφεύγονταν επίσης μεγαλυτερα κακά», δήλωσε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης χωρίς να επεκταθεί.

Διαβάστε  Διαλύθηκε και επισήμως η βασική τρομοκρατική οργάνωση ETA

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας αν επιτρεπόταν στο περιφερειακό κοινοβούλιο να συνεδριάσει και να διακηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, θα αποτελούσε παραβίαση τα δικαιώματα των βουλευτών του καταλανικού Σοσιαλιστικού κόμματος που αντιτίθεται στην ανεξαρτησία.

Οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος της Κυριακής ανακοίνωσαν ότι η προσέλευση διαμορφώθηκε στο 42%, με συμμετοχή 2,2 εκατομμυρίων ανθρώπων. Σύμφωνα με τους ίδιους τα αποτελέσματα έδειξαν 90% υπέρ της ανεξαρτησίας, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχουν δημοσιευθεί τελικά αποτελέσματα, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για παρατυπίες, ενώ δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Διαβάστε  Συγκρούσεις λόγω Πουτζδεμόντ στην Καταλονία