Τουρκία: 34 σε ισόβια για απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν

Τουρκία: 34 σε ισόβια για απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν

Βαρύς ήταν ο πέλεκυς της τουρκικής Δικαιοσύνης καθώς καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη 34 στρατιωτικούς που κατηγορούνταν για συμμετοχή στο πραξικόπημα και απόπειρα δολοφονίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για τις πρώτες τέτοιου είδους ποινές στις υποθέσεις που σχετίζονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα και με τη συμμετοχή στο FETO, την οργάνωση του Φετουλάχ Γλιουλέν.

Στη δίκη στο εδώλιο βρέθηκαν συνολικά 46 κατηγορούμενοι, ενώ έξω από το δικαστήριο υποστηρικτές του Ταγίπ Ερντογάν κρατούσαν πανό ζητώντας τη θανατική ποινή. Αν και σε αυτή τη φάση η θανατική ποινή δεν ισχύει στην Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ανοίξει ζήτημα επαναφοράς της προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κατηγορούμενοι διαμαρτύρονται για στέρηση βασικών τους δικαιωμάτων και ειλημμένες αποφάσεις από την τουρκική Δικαιοσύνη, ενώ καταγγέλλουν και τις συνθήκες κράτησής τους.

Διαφήμιση

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος, ενώ το πογκρόμ στο Δημόσιο, τα σώματα ασφαλείας, τη Δικαιοσύνη και τις ένοπλες δυνάμεις έχουν δημιουργήσει τεράστιες δυσλειτουργίες στη χώρα.