Ισπανία: Βουτιά στο Χρηματιστήριο, έκρηξη αποδόσεων στα ομόλογα

Ισπανία: Βουτιά στο Χρηματιστήριο, έκρηξη αποδόσεων στα ομόλογα

Νέα βουτιά πραγματοποίησε το Χρηματιστήριο της Ισπανίας με τις πιέσεις να επικεντρώνονται στις καταλανικές τράπεζες, καθώς η αβεβαιότητας γύρω από την επόμενη ημέρα και η ανησυχία για τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης και εντεινόμενης πολιτικής σύγκρουσης κορυφώνεται.

Το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται, η εύθραυστη ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας απειλείται και το πλέον εύρωστο κομμάτι του πληθυσμού της χώρας ζητά να ιδιαίτερη μεταχείριση. Οι επενδυτές αδυνατώντας να κατανοήσουν το βάθος, τις επιπλοκές και τα σενάρια περιορίζουν την έκθεσή τους, ενώ άλλοι κάνουν κινήσεις πανικού, καθιστώντας την αποσταθεροποίηση αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Διαβάστε  Οι αγορές τσακίζουν τον Ερντογάν

Μάλιστα, οι πιέσεις στην αγορά ανάγκασαν τον υπουργό Οικονομικών Luis de Guindos να προχωρήσει σε καθησυχαστικές δηλώσεις έτσι ώστε να αποτραπεί ένα bank run.
Spain 10Y Chart

Ο IBEX-35 κατέγραψε απώλειες 2.9% στις 9.964,90 μονάδες, σημειώνοντας την χειρότερη ημερήσια πτώση από τις 24 Ιουνίου του 2016, την επομένη δηλαδή του δημοψηφίσματος για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν επίσης η πρώτη φορά από το Μάρτιο που ο δείκτης έκλεισε κάτω από τις 10.000 μονάδες.

Διαβάστε  Νέα σφαλιάρα στην τούρκικη λίρα από τον PMI

Την ίδια ώρα, η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 1.771%, ένδειξη πως οι επενδυτές αρχίζουν να ανησυχούν γύρω από την κλιμάκωση της θεσμική κρίσης στην Καταλονία, μια από τις πλουσιότερες περιοχές της χώρας.

 

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.