Η Κομισιόν στέλνει την Ιρλανδία στο δικαστήριο για τα 13 δισ. της Apple

Η Κομισιόν στέλνει την Ιρλανδία στο δικαστήριο για τα 13 δισ. της Apple

Επιθετική στάση απέναντι στην Ιρλανδία υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού η χώρα δεν προέβη στις απαιτούμενες από τη DG Comp ενέργειες για την αποκατάσταση της ορθής λειτουργάις της αγοράς, που περιλάμβανε την απαίτηση πληρωμής φόρου από την Apple, καθώς η διμερής συμφωνίας κρίθηκε ότι παραβιάζει τις αρχές ανταγωνισμού.

Διαφήμιση

Η Κομισιόν ζήτησε από τον αμερικανικό τεχνολογικό όμιλο τον Αύγουστο του 2016 να πληρώσει μη καταβληθέντες φόρους καθώς έκρινε ότι η εταιρεία είχε λάβει παράνομη κρατική βοήθεια, κάτι που δεν έπραξε η εταιρία, ενώ η κυβέρνηση της Ιρλανδίας συντάχθηκε με την Apple.
Τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Ιρλανδία διότι, όπως επισημαίνει, απέτυχε να ανακτήσει οφειλόμενους φόρους ύψους έως 13 δισ. ευρώ από την Apple.

«Πάνω από ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που η Κομισιόν υιοθέτησε αυτή την απόφαση και η Ιρλανδία δεν έχει ακόμα ανακτήσει τα χρήματα, ούτε εν

μέρει», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

«Εμείς, φυσικά, κατανοούμε ότι η ανάκτηση σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι πιο περίπλοκη απ’ ό,τι σε άλλες, και είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε. Αλλά τα κράτη-μέλη πρέπει να σημειώνουν επαρκή πρόοδο για την αποκατάσταση του ανταγωνισμού»

πρόσθεσε.

Διαβάστε  Πλαίσιο κατά των fake news προωθεί η Κομισιόν

Παράλληλα, η Κομισιόν ζητεί από την Amazon, τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία διαδικτυακών πωλήσεων, την καταβολή περίπου 250 εκατ. ευρώ σε φόρους στο Λουξεμβούργο, λέγοντας ότι απολάμβανε αθέμιτα φορολογικά προνόμια από το 2003.

Διαφήμιση