Στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκεται συνολικά το 38-39% των τίτων που έχει εκδώσει ο ESM, ήτοι 90 δισ. ευρώ, καθώς τα αγοράζει από τη δευτερογενή αγορά στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει ότι η ΕΚΤ είναι έμμεσος χρηματοδότης του ESM, από τη στιγμή που τα ομόλογα που εκδίδει καταλήγουν στο χαρτοφυλάκιο της τύποις μητρικής του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ESM η ΕΚΤ έχει στα χέρια της ομόλογα ύψους περίπου 90 δισ. ευρώ, έκδοσης του ESM.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα Financieele Dagblad, για τις εκδόσεις ομολόγων σε δολάρια που σχεδιάζει ο ΕΜΣ, η επιθυμία είναι αυτές να γίνονται τουλάχιστον μία ή δύο φορές τον χρόνο, σε ποσά 2 – 3 δισ. δολαρίων η κάθε μία.
«Θέλουμε να διαμορφώσουμε μία βραχυπρόθεσμη καμπύλη με διάρκεια λήξης 2, 3 και 5 ετών. Η ζήτηση για δολάρια είναι μεγαλύτερη σε αυτό το τμήμα της καμπύλης. Στο τμήμα της καμπύλης για (διάρκεια λήξης) 20, 30 ετών, η ζήτηση για ευρώ είναι ισχυρότερη», είπε.
Ερωτηθείς για την άποψη του ΕΜΣ σχετικά με την έκδοση των λεγόμενων ευρωπαϊκών ασφαλών ομολόγων (ESBies), ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμη ζήτηση για τέτοιους τίτλους, που αποτελούν σύνθετα δομημένα προϊόντα.
«Είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθούν στους επενδυτές. Και αν είναι πολύ σύνθετο, δεν θα έχει μία αγορά που θα είναι μεγάλη αρκετά. Επιπλέον, οι επενδυτές θα ζητούν υψηλή απόδοση. Και τότε αυτό θα αντιστρατεύεται τον σκοπό του», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το επιτόκιο που ζητά ο ΕΜΣ σήμερα από την Ελλάδα είναι 1,1%, που είναι πολύ χαμηλό.