Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας, απελαύνει διπλωμάτες η Ουάσιγκτον

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας, απελαύνει διπλωμάτες η Ουάσιγκτον

Κινήσεις κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις με την Κούβα κάνουν οι ΗΠΑ καθώς μετά την εντολή αποχώρηση του μη-απαραίτητου προσωπικού της πρεσβείας στην Αβάνα, το υπουργείο Εξωτερικών απελαύνει 15 Κουβανούς διπλωμάτες.

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι οι ενέργειές της αποτελούν απάντηση στην υπόθεση κώφωσης αξιωματούχων της πρεσβείας στην Αβάνα, για την οποία υποστηρίζει ότι έχει υλικό ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα παρακολούθησης με ακτινοβολία. Η Αβάνα από την πλευρά της έχει διαψεύσει κάθε τέτοιο σενάριο και επισημαίνει ότι η Κούβα είναι από τις πλέον ασφαλείς χώρες για διπλωμάτες, με βάση τη λίστα του ΟΗΕ.

Οι διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κούβα επιδεινώνονται ραγδαία αν και αποκαταστάθηκαν μόλις το 2015 επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διαμηνύσει από την προεκλογική του εκστρατεία ότι δεν επιθυμούσε την επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Κούβας και όπως αποδεικνύεται βρήκε τις κατάλληλες αφορμές για αποδομήσει την όποια πρόοδο.

Διαφήμιση

Αν και από πέρυσι Αμερικανοί διπλωμάτες στην Αβάνα έχουν εκφράσει παράπονα για ενοχλήσεις στα αυτιά, στο κεφάλια και γενικότερα περίεργες αντιδράσεις και αρκετοί εξ αυτών έχουν νοσηλευτεί ακόμα και για απώλεια ακοής, το FBI στις έρευνες που πραγματοποίησε στα σπίτια, την πρεσβεία και άλλους χώρους δεν βρήκε συσκευές, ούτε εντόπισε ίχνη, αλλά ούτε και έχει σενάριο για τον τρόπο παρακολούθησης, ή αν κάτι τέτοιο τελικά συνέβη.

Αδυνατώντας να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα οι ΗΠΑ εξέδωσαν και ταξιδιωτική οδηγία για τους τουρίστες που επισκέπονται στη χώρα.