Παλαιστινιακό: Πιο κοντά Χαμάς και Φατάχ, στην PLA ο έλεγχος της Λωρίδας της Γάζας

Παλαιστινιακό: Πιο κοντά Χαμάς και Φατάχ, στην PLA ο έλεγχος της Λωρίδας της Γάζας

Δυναμική αποκτά η προσπάθεια επανένωσης των παλαιστινιακών εδαφών και ο σχηματισμός ενιαίας κυβέρνησης για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια καθώς η Χαμάς συμφώνησε να παραδώσει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, που βιώνει ανθρωπιστική κρίση, στη δικαιοδοσία της Παλαιστινιακής Αρχής. Για το λόγο αυτό μεταβαίνει σήμερα στην περιοχή ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς.

Η επαναπροσέγγιση στην οποία κομβικό και καθοριστικό ρόλο έπαιξε η Αίγυπτος εξελίσσεται ομαλά και με ταχεία βήματα, αν και ακόμα μένουν να επιλυθούν σοβαρά ζητήματα πολιτικής κυριαρχίας και στρατιωτικής ηγεμονίας καθώς και συνολικής στάσης απέναντι στο Ισραήλ.

Διαβάστε  Το Ιράν ζητά ευρωπαϊκή ασπίδα κατά Τραμπ-Νετανιάχου, κατεβάζει τους τόνους

Σε πρώτη φάση μεταβιβάζεται ο έλεγχος συνοριακών περασμάτων αλλά και η ευθύνη παροχής ρεύματος και σίτισης των εξαθλιωμένων από τις κακουχίες και τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση, κατοίκων.

Πριν από λίγο καιρό, η Χαμάς εγκατέλειψε τις συνδέσεις της με τη χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση Μουσουλμανική Αδελφότητα, άλλαξε το καταστατικό της και δέχθηκε ως σύνορα του παλαιστινιακού κράτους αυτά που του 1968, αποδεχόμενη σιωπηρά το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.

Διαβάστε  Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά ιρανικής τράπεζας και προσώπων