Ο Ερντογάν στο Ιράν για το Κουρδικό

Ο Ερντογάν στο Ιράν για το Κουρδικό

Στο Ιράν για συνομιλίες σχετικά με το κουρδικό Δημοψήφισμα και την επόμενη ημέρα στην ευρύτερη περιοχή μεταβαίνει αύριο, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα ο Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον Αγιατολάχ Χομεϊνί, στο πλαίσιο προσπάθειας επαναπροσέγγισης των δυο χωρών με κοινή βάση τη θρησκεία και με συμφέροντα που συνδέονται με τη Ρωσία και το ρόλο της στην περιοχή.

Διαβάστε  Αντίστροφη μέτρηση για συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

Το κουρδικό έχει αναχθεί σε μείζον θέμα για την περιοχή αφενός γιατί ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση του ιρακινού Κουρδιστάν θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της περιοχής και νέες αποσχιστικές πιέσεις τόσο για στην Τουρκία όσο και στο Ιράν αλλά και τη Συρία και αφετέρου γιατί πρόκειται για το μόνο μη μουσουλμανικό στοιχείο στην ευρύτερη περιοχή, το οποίο διατηρεί στενές σχέσεις σχέσεις με το Ισραήλ.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ο Ερντογάν φτιάχνει κλίμα για Μουφτή, τζαμί και... Τσίπρα

Μέχρι στιγμής Τουρκία και Ιράν έχουν κλείσει τα σύνορά τους με το ιρακινό Κουρδιστάν και έχουν θέσει τα εδάφη σε διεθνές αεροπορικό εμπάργκο, πιέζοντας για την αποφυγή διακήρυξης ανεξαρτησίας.

Διαφήμιση