Ισπανία: Θέμα ημερών η ανεξαρτησία της Καταλονίας, λέει ο Πουτζεμόντ

Ισπανία: Θέμα ημερών η ανεξαρτησία της Καταλονίας, λέει ο Πουτζεμόντ

Έτοιμος να διακηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας εντός μερικών ημερών εμφανίζεται ο πρόεδρος της ημιαυτόνομης περιοχής, Κάρλες Πούτζεμοντ, λίγο μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του Βασιλιά Φίλιππου.

Διαφήμιση

Στην πρώτη συνέντευξη μετά το Δημοψήφισμα ο Κάρλες Πουτζεμόντ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να “δράσει στο τέλος αυτής της εβδομάδας΄ή στις αρχές τις επόμενης”, θέτοντας κατ αυτό τον τρόπο ένα πιεστικό χρονικό πλαίσιο ώστε να πυροδοτηθούν διαβουλεύσεις και να προκληθεί η ευρωπαϊκή παρέμβαση, στην οποία ελπίζει για την επίτευξη ενός νέου deal με τη Μαδρίτη.

Διαβάστε  Διαλύθηκε και επισήμως η βασική τρομοκρατική οργάνωση ETA

Σημειολογικά η 6η Οκτωβρίου θα ήταν η ιδανική ημέρα, καθώς την ίδια ημερομηνία που είχε κερδιθεί το ημιαυτόνομο καθεστώς στο παρελθόν.

Ερωτηθείς τι θα κάνει εάν η ισπανική κυβέρνηση επέμβει και αναλάβει εκείνη τον έλεγχο της διακυβέρνησης της Καταλονίας, ο Πουτζντεμόν απάντησε ότι αυτό «θα ήταν ένα λάθος που θα άλλαζε τα πάντα».

Διαβάστε επίσης: Ισπανία: Ο Βασιλιάς επιτίθεται στους Καταλανούς

Διαβάστε  Ελεύθερος με εγγύηση στη Γερμανία ο Πουτζεμόν

Ο ηγέτης της Καταλονίας είχε διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της από την Ισπανία ήδη την Κυριακή, όταν εκατομμύρια πολίτες, αψηφώντας την επέμβαση της ισπανικής αστυνομίας πήγαν να ψηφίσουν. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το 90% εξ όσων ψήφισαν τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής.

Ο Κάρλες Πουτζεμόντ διαφώνησε με τη δήλωση της Κομισιόν που χαρακτηρίζει την αντιπαράθεση εσωτερική υπόθεση της Ισπανίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία επικοινωνία μεταξύ της κυβέρνησής του και τηε κεντρικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι.

Διαβάστε  Ισπανία: Ανησυχητικές ενδείξεις από την ανεργία

Το δημοψήφισμα, που η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας κήρυξε παράνομο, έχει πυροδοτήσει την πιο σοβαρή πολιτική και συνταγματική κρίση στη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Διαφήμιση