Η Μιανμάρ διενεργεί εθνοκάθαρση κατά των Ροχίνγια

Η Μιανμάρ διενεργεί εθνοκάθαρση κατά των Ροχίνγια

Ένας νέος γύρος εθνοτικής βίας ξέσπασε κατά των μουσουλμάνων Ροχίνγια στη Μυανμάρ στα τέλη Αυγούστου, προκαλώντας την ταχύτερη μαζική έξοδο από χώρα μετά τη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994.

Τον μήνα που άρχισε πυρπολήθηκαν χωριά των Ροχίνγια και σκοτώθηκαν άμαχοι, περίπου 500.000 πρόσφυγες έφυγαν στο γειτονικό Μπαγκλαντές. Αν και ο στρατός επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τις επιθέσεις των ανταρτών Ροχίνγια ως δικαιολογία για την άγρια και θανατηφόρα καταστολή, οι ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχυρίζονται ότι αυτό είναι ένα πρόσχημα για να ωθήσει εκτός της χώρας τους Ροχίνγια.

Τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν την καταστολή ως “παράδειγμα βιβλίου εθνοκάθαρσης”.

Διαφήμιση

Οι Ροχίνγια, είναι μια μειονοτική ομάδα κυρίως μουσουλμάνων, είναι βαθιά αντιδημοφιλής στη βουδιστική πλειοψηφία της Μυανμάρ και έχει αντιμετωπίσει σεχταριστική βία, τις διακρίσεις και την έλλειψη δικαιοσύνης για δεκαετίες.

Σε απάντηση στο τελευταίο ξέσπασμα βίας, ο ντε φάκτο ηγέτης της Μυανμάρ και νικητής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Aung San Suu Kyi επικρίθηκε ότι δεν κατάφεραν να υπερασπιστούν τους Ροχίνγια. Απαντώντας, αρχικά χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα «παραπληροφόρηση» από «τρομοκράτες», στη συνέχεια αποδέχθηκε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παράνομη βία “αλλά δεν επέκρινε ιδιαίτερα τους στρατηγούς για τις πράξεις τους.

Διαβάστε  Εκτός ελέγχου η κατάταση στη Μιανμάρ, 92 νεκροί από μάχες χούντας-μουσουλμάνων ανταρτών

Παρά την πρόσφατη εγκαθίδρυση δημοκρατικών θεσμών στη Μιανμάρ, ο στρατός εξακολουθεί να ελέγχει μεγάλο μέρος της κυβέρνησης και η εξουσία του Σουου Κιί είναι περιορισμένη.

Η ταχεία κλιμάκωση της εισροής προσφύγων από τη Μιανμάρ έπιασε εξ απήνης τις αρχές και τις οργανώσεις βοήθειας στο Μπαγκλαντές, οι οποίες φιλοξενούσαν ήδη πάνω από 200.000 Ροχίνγια πριν από τη νέα εισροή – φέρνοντας το σύνολο εκεί σε τουλάχιστον 700.000 πρόσφυγες. Περισσότεροι από τους μισούς νεοαφιχθέντες είναι παιδιά κάτω των 18 ετών. Η υπερπλήρωση στα επίσημα στρατόπεδα – που φιλοξενούν λιγότερο από το 13% του προσφυγικού πληθυσμού – ανάγκασε πολλούς πρόσφυγες να κατασκευάσουν προσωρινά καταφύγια από μουσαμάδες στις πλαγιές του Cox’s Bazar. Οι οικισμοί συχνά δεν διαθέτουν καθαρό νερό, φαγητό ή δεξαμενές. Περαιτέρω, οι βροχές των μουσώνων, η ταχεία αύξηση της πληθυσμιακής πυκνότητας και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των Rohingya, στους οποίους είχε απαγορευτεί η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, δημιουργούν μια τέλεια καταιγίδα για την εμφάνιση της νόσου.

Διαβάστε  Η Μιανμάρ αρνείται εθνοκάθαρση Ροχνίνγκια, οι οποίοι έχουν εισρεύσει στο Μπανγκλαντές

Παρόλο που η Μιανμάρ έχει προσφερθεί να επαναπατρίσει μισό εκατομμύριο πρόσφυγες, φαίνεται απίθανο οι Ροχίνγια να επιλέξουν να επιστρέψουνσύντομα. Ακόμη και για εκείνους που επιθυμούν να επιστρέψουν σε μια χώρα όπου είναι ανεπιθύμητοι, αναφέρει ότι ο βιρμανικός στρατός έχει φυτεύσει νάρκες κατά μήκος των συνόρων, που μπορεί να χρησιμεύσει ως αποτρεπτικός παράγοντας.

Η κρίση έχει προκαλέσει φόβους στην περιοχή ενός νέου κύματος μετανάστευσης με βάρκες, στις οποίες η Ταϊλάνδη απάντησε ανακοινώνοντας ότι θα τους απωθήσει στη θάλασσα. Την περασμένη εβδομάδα, μια βάρκα με πρόσφυγες Ροχίνγια ανατράπηκε από στις ακτές του Μπαγκλαντές, σκοτώνοντας περίπου 60 άτομα.

Διαβάστε  Μιανμάρ-Μπαγκλαντές κάνουν squeeze out του μουσουλμάνους Ροχίνγκια

Αν και η εκροή έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες συνεχίζει να κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των media σε όλο τον κόσμο.

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.