Εκλογές προκήρυξε το ιρακινό Κουρδιστάν, κυρώσεις η Βαγδάτη

Εκλογές προκήρυξε το ιρακινό Κουρδιστάν, κυρώσεις η Βαγδάτη

Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει την 1η Νοεμβρίου το αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν, ενώ η Βαγδάτη επιβάλει και νέες κυρώσεις κατά της κουρδικής ηγεσίας, παγώνοντας τις οικονομικές συναλλαγές.

Η Βαγδάτη απέστειλε επίσης νότα στη Διεθνή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας επιβάλλοντας εμπάργκο πτήσεων στο διεθνές αεροδρόμιο Ερμπίλ, αμέσως μετά το Δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

Σε αυτή τη φάση πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν είναι ο Μασούντ Μπαρζανί, ο οποίος προσφεύγοντας στις κάλπες επιδιώκει να στείλει μήνυμα νέας αρχής και να σηματοδοτήσει σημειολογικά και ουσιαστικά τη μετάβαση στη νέα κατάσταση, η οποία θα επικυρωθεί με εκλογές΄, οι οποίες θα είναι στην ουσία για ένα νέο κράτος.

Διαφήμιση

Ο Μπαραζανί είχε διευκρινίσει πριν το Δημοψήφισμα ανεξαρτησίας ότι δεν σκοπεύει να οδηγήσει σε απόσχιση του Κουρδιστάν από το Ιράκ και ότι θα προσέφευγε σε νέες διαπραγματεύσεις για το διάδοχο καθεστώς με τη Βαγδάτη.

Η κυβέρνηση του Ιράκ όμως δεν αναγνωρίζει και χαρακτηρίζει παράνομο το Δημοψήφισμα που έγινε στις κουρδικές περιοχές του Βορείου Ιράκ και το οποίο είχε υψηλή συμμετοχή και έβγαλε 93% υπέρ της αυτονομίας.