Αποστάσεις Μάτις από Τραμπ για Ιράν

Αποστάσεις Μάτις από Τραμπ για Ιράν

Αποστάσεις από τις θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με το Ιράν και τη συμφωνία για τα πυρηνικά λαμβάνει με δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, μερικές μόνο ημέρες πριν την απόφαση για την επανακύρωση της.

Αν και οι ΗΠΑ προσπαθούν, υπό την καθοδήγηση του Ντόναλντ Τραμπ, να βρουν αιτίες και αφορμές για να αναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία των έξι για τα τα πυρηνικά του Ιράν, η τελευταία δήλωση του υπουργού Άμυνας δείχνει είτε αλλαγή πλεύσης λόγω αδυναμίας εξεύρεσης συμμάχων, είτε διάσταση απόψεων στην κυβέρνηση Τραμπ.

Ο Τζέιμς Μάτις τάχθηκε υπέρ της παραμονής των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμφωνία που ρυθμίζει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εφόσον η Τεχεράνη τηρεί τα συμφωνηθέντα.

Διαφήμιση

Εάν οι ΗΠΑ «μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι το Ιράν τηρεί τη συμφωνία, εάν μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι είναι στο συμφέρον μας, τότε ξεκάθαρα θα πρέπει να τη διατηρήσουμε», είπε ο κ. Μάτις, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ένοπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

Όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα εάν, υπό τις παρούσες συνθήκες, θεωρεί ότι η συμφωνία εξυπηρετεί την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, ο απόστρατος στρατηγός απάντησε καταφατικά, ουσιαστικά παίρνοντας αποστάσεις από τον κ. Τραμπ, ο οποίος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αμερικανικής αποχώρησης.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Μάτις σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του τόνισε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να επανεξετάσει τη συμφωνία.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, έχει ανακοινώσει πως η Τεχεράνη έως τώρα έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που προβλέπει η συμφωνία. Σε διαφορετικό μήκος κύματος από την πολιτική Τραμπ κινείται και η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έχει διαμηνύσει στην Ουάσιγκτον ότι η συμφωνία του 2015 έχει «σφραγιστεί» με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και δεν μπορούν οι ΗΠΑ να απορρίψουν τα συμφωνηθέντα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αμερικανική στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τις 16 Οκτωβρίου. Εάν μέχρι τότε ο Ντόναλντ Τραμπ δεν επικυρώσει τα συμφωνηθέντα τότε θα προχωρήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.