Τις κόκκινες γραμμές στα εθνικά θέματα σχετικά με τα Βαλκάνια ξεδίπλωσε από τη Σερβία ο Έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, δημιουργώντας παράλληλα τετελεσμένα και στην εσωτερική πολιτική σκηνή και διαμορφώνοντας το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για πΓΔΜ και Αλβανία για την ευρωατλαντική τους πορεία, ενώ έδωσε την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας.
Στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε πως η Ελλάδα θα βοηθήσει την Σερβία στην ευρωπαϊκή της πορεία όχι όμως και τις υπόλοιπες χώρες της βαλκανικής που δεν πληρούν τα κριτήρια.
Με τον τρόπο αυτό ο Προκόπης Παυλόπουλος επιχείρησε να ενισχύσει τις εθνικές θέσεις και να στείλει μήνυμα ενότητας του ελληνικού πολιτικού προσωπικού στο ανώτατο επίπεδο επί των εθνικών θεμάτων, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που τα Τίρανα επενδύουν στον αλυτρωτισμό και τα Σκόπια επιχειρούν να βρουν βηματισμό και να ξεκολλήσουν από τον στείρο εθνικισμό του Νικόλα Γκρουέφσκι ενόψει μάλιστα τοπικών εκλογών στην πΓΔΜ. Το μήνυμα λαμβάνουν και οι στρατηγικοί εταίροι της Ελλάδας, οι οποίοι θα είχαν λόγους να πιέσουν για υπαναχωρήσεις σε εθνικές γραμμές και παρασκηνιακούς συμβιβασμούς, οι οποίοι τώρα, μετά τη δημόσια τοποθέτηση του Προκόπη Παυλόπουλου, μετατίθενται για επόμενα στάδια της διαπραγμάτευσης.
Η διπλή παρέμβαση του Έλληνα προέδρου της Δημοκρατίας για τα Βαλκάνια από τη Σερβία έχει αυξημένη σημειολογική βαρύτητα καθώς ακολουθεί τις δηλώσεις Γιούνκερ και Γιοχάνες Χαν που ανοίγουν ξανά τις πόρτες της Ευρώπης στα Βαλκάνια, ενώ παράλληλα NATO και Ρωσία επιχειρούν να διαμορφώσουν σφαίρες επιρροής και να επιβάλλουν επιτακτικά δική τους ατζέντα σε μια ιδιαίτερα εύφλεκτη περιοχή τη στιγμή που αναζητά να καθορίσει την ταυτότητά της και να συνδέσει οικονομική ευημερία και πολιτικο-στρατιωτικό προσανατολισμό.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος ζητώντας απόλυτη τήρηση της έννομης τάξης και αποβολή αλυτρωτικών πολιτικών συνεισφέρει τραβώντας κόκκινες γραμμές σε επίπεδο πολιτικού συστήματος και καθορίζοντας τα όρια τις διαπραγμάτευσης για το υπουργείο Εξωτερικών με τον πλέον στρατηγικά επωφελή τρόπο, χωρίς να υποσκάπτει ή να ακυρώνει τον Νίκο Κοτζιά, αλλά προσφέροντάς του τις θέσεις και δηλώσεις του ως αμυντικό χαρτί και βάση διαπραγμάτευσης, σε επίπεδο πολιτικού συστήματος.
Πολιτικά, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τις δηλώσεις του επιτυγχάνει να δεσμεύσει απριόρι το πολιτικό σύστημα σε ένα μίνιμουμ συναίνεσης και κοινώς αποδεκτού πλαισίου, περιορίζοντας τις πιέσεις που ασκούνται από διεθνείς παράγοντες στους πολιτικούς αρχηγούς.
Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Βαλκανική το προβληματικό παιδί της Ευρώπης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κάλεσε την ΠΓΔΜ και την Αλβανία να αφήσουν τις αλυτρωτικές τάσεις και να ακολουθήσουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το ευρωπαϊκό δίκαιο.
“Όπως έχουμε καταστήσει σαφές όπου δει, η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, μέσα από την οικεία ενταξιακή διαδικασία. Και δεν ξεχνάμε ότι η διαδικασία αυτή άρχισε το 2014, επί Ελληνικής Προεδρίας. Αισθανόμαστε δε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το ότι στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της Σερβίας έχουν ανοίξει ήδη δέκα σημαντικά κεφάλαια, πράγμα που αποδεικνύει την συνέπεια της Σερβίας, ως προς τον στόχο της για σύντομη πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και σας είναι γνωστό πως η Ελλάδα είναι, ανά πάσα στιγμή, έτοιμη να παράσχει την συνδρομή της στην Σερβία προς αυτή την κατεύθυνση, με την τεχνογνωσία και την εμπειρία μιας Χώρας που έχει ήδη πορεία σχεδόν σαράντα ετών ως πλήρες μέλος της Μεγάλης Ευρωπαϊκής Οικογένειας.
Εμείς, οι Έλληνες, πιστεύουμε βαθειά στην ανάγκη της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης μέσω της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις γι’ αυτό. Ο Ελληνικός Λαός, με τεράστιες θυσίες για τις οποίες δεν είχε την πλήρη ευθύνη, αποδεικνύει καθημερινά την προσήλωσή του στην ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Και η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση σημαίνει την δημιουργία μιας Ομοσπονδιακής Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση οργάνωσης την Δημοκρατική Αρχή. Άρα μια Ομοσπονδία που θεμελιώνεται στις βάσεις της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και του πλήρους σεβασμού των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Συνακόλουθα δε του πλήρους σεβασμού της αρχής της Αλληλεγγύης, η οποία εκτός από ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής έννομης τάξης -όπως φαίνεται από τη Διακήρυξη Σουμάν του 1950, που είναι και σήμερα προμετωπίδα του πρωτογενούς ευρωπαϊκού δικαίου- είναι και θεμέλιο του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου. Αυτού του πυλώνα όχι μόνο της ευρωπαϊκής έννομης τάξης αλλά και του ίδιου του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.
Στην πορεία προς την δημιουργία αυτής της ενιαίας Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν θέση όλα τα κράτη της Βαλκανικής Χερσονήσου. Υπό τον απαράβατο βεβαίως όρο, όπως ήδη τόνισα, ότι σέβονται στο ακέραιο το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους. Άρα το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο στο σύνολό του. Με αυτό τον τρόπο θα προσθέσουμε δημιουργικά την Βαλκανική Χερσόνησο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως Νοτιοανατολική της ισότιμη πλευρά, και όχι ως προβληματική Βαλκανική της ιδιαιτερότητα.
Οι θέσεις της Ελλάδας ως προς τα θέματα αυτά είναι απολύτως σαφείς και πλήρως προσαρμοσμένες στα δεδομένα του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Το πόσο η Ελλάδα αισθάνεται αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκύπτει και από το ότι ακόμη και τα εθνικά της θέματα τα υπερασπίζεται υπό το φως και στην βάση των θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαίου εν γένει, όπως επισήμανα και στην ομιλία μου ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Σερβίας.”
ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πλήρη στήριξη της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.