Μακελειό στο Λας Βέγκας: Συνταξιούχος λογιστής ο δράστης, νόμιμα όλα τα όπλα

Μακελειό στο Λας Βέγκας: Συνταξιούχος λογιστής ο δράστης, νόμιμα όλα τα όπλα

Ούτε τζιχαντιστής, ούτε εξεγερμένος έφηβος, ούτε περιθωριοποιημένος από την ανεργία, ούτε ψυχικά ασταθής, ο δράστης ήταν ο μέσος όρος, ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, ένας 64χρονος συνταξιούχος λογιστής. Συνεργός του ήταν όμως το αμερικανικό σύστημα ελεύθερης διακίνησης όπλων, οι πολιτειακοί νόμοι που επιτρέπουν στους πολίτες να κυκλοφορούν οπλισμένοι σα να βρίσκονται σε εμπόλεμη ζώνη, ενώ οι αρχές ακόμα αναζητούν το κίνητρο.

Αν και το Ισλαμικό Κράτος επιχείρησε να αναλάβει την ευθύνη και να καρπωθεί τη μεγαλύτερη σφαγή με όπλο στην ιστορία των ΗΠΑ, το FBI ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις, ούτε ίχνη που να συνδέουν έστω αμυδρά τον Stephen Paddock με ισλαμιστικές οργανώσεις.

Ωστόσο οι νόμοι της πολιτείας της Φλόριντα είναι από τους πλέον χαλαρούς σχετικά με την οπλοκατοχή και την αγορά όπλων, επιτρέποντας την αγορά ακόμα και επιθετικών όπλων, όπως τα πολυβόλα και τον εξοπλισμό τους με γεμιστήρες άνευ ορίου. Επιτρέπουν την κατοχή του όπλου και την οπλοφορία χωρίς μέγιστο αριθμό όπλων κατ άτομο. Στη Φλόριντα δεν απαιτείται έλεγχος για ποινές ή η λεγόμενη μπλε κάρτα.

Διαφήμιση

Έτσι ο εκτελεστής, 64χρονος συνταξιούχος λογιστής, δεν είχε πρόβλημα, διέθετε τα λεφτά και αγόρασε τα όπλα. Πήγε στο καζίνο έπαιξε, ανέβηκε στο δωμάτιο και αποφάσισε να αφαιρέσει 58 τουλάχιστον ανθρώπινες ζωές και να τραυματίσει 500 ακόμα.

Ο 64χρονος Paddock δεν ήταν στις λίστες παρακολούθησης της αστυνομίας, οι αρχές αναζητούσαν για ώρα τον ελεύθερο σκοπευτή. Ο δράστης δεν ήταν Αφροαμερικάνος, Μεξικανός, Πακιστανός, Αφγανός, Σύριος, δεν ήταν ταλιμπάν, δεν ήταν τζιχαντιστής.