Ισπανία: Η κυβέρνηση Ραχόι απειλεί με αναστολή εξουσιών την κυβέρνηση της Καταλονίας

Ισπανία: Η κυβέρνηση Ραχόι απειλεί με αναστολή εξουσιών την κυβέρνηση της Καταλονίας

Επιμένει στη σκληρή γραμμή η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι απειλώντας με αναστολή εξουσιών την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας καθώς η τελευταία ετοιμάζεται να περάσει νόμο ανεξαρτησίαςμ ως απόρροια του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος.

Το σκηνικό είχαν προδιαγράψει με τις δηλώσεις τους από τα ξημερώματα τόσο Μαριάνο Ραχόι όσο και ο Κάρλες Πουτζιμόντ με τον πρώτο να δηλώνει ότι δεν έγινε Δημοψήφισμα και τον δεύτερο να μιλάει για προοίμιο ανεξαρτησίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Δημοψήφισμα απείχαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η συμμετοχή ήταν στο 42% και το αποτέλεσμα 90% υπέρ της ανεξαρτησίας. Ωστόσο η σύγκρουση συνεχίζεται καθώς ηισπανική κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης Ραφαέλ Καταλά, δεν απέκλεισε την εφαρμογή στην Καταλωνία του αμφιλεγόμενου άρθρου 155 του Συντάγματος για την αναστολή των εξουσιών των τοπικών κυβερνήσεων σε περίπτωση που πλήττεται η εθνική κυριαρχία.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ισπανία: Κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο, από τις στάχτες Ραχόι

Ο Ισπανός υπουργός επαίνεσε ταυτόχρονα και τη στάση που τήρησαν οι δυνάμεις της τάξης κατά την επέμβασή τους, την Κυριακή, για να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιοχής.

«Το 155 είναι εδώ και προτιθέμεθα να ασκήσουμε τον νόμο σε όλη του την ισχύ. Η υποχρέωσή μας είναι να επιλύουμε προβλήματα και θα το κάνουμε μολονότι ορισμένα από τα συγκεκριμένα μέτρα μπορεί να μας προκαλούν πόνο. Αλλά εάν κάποιος βούλεται να διακηρύξει την ανεξαρτησία του, θα πρέπει τότε να του πούμε ότι δεν μπορεί»

τόνισε ο κ. Καταλά σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE.

Διαβάστε  Πέφτει η κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία, προς κυβέρνηση συνεργασίας Podemos-Σοσιαλιστών

Όσον αφορά τη δράση της αστυνομίας και της πολιτοφυλακής στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, ο Ραφαέλ Καταλά τη χαρακτήρισε «υποδειγματική», ενώ και ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο εξέφρασε «τη λύπη του για τους τραυματίες και από τις δύο πλευρές».

«Όσο κι εάν προσπάθησε κανείς να εστιάσει στο αντίθετο, εγώ βλέπω πώς συμπεριφέρονται απέναντι σε δημόσιες αναταραχές οι αστυνομίες κρατών, των οποίων σήμερα τα μέσα ενημέρωσης εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους. Εγώ πιστεύω ότι επέδειξαν απέναντι στους πολίτες σεβασμό, μέτρο, αναλογικότητα στην επέμβασή τους και δεν χρησιμοποιήθηκε βία παρά μόνον σε ακραίες περιστάσεις»

, υποστήριξε ο Ρ. Καταλά στην TVE.

Διαβάστε  Καταδικάστηκε για διαφθορά το κυβερνών κόμμα της Ισπανίας

Διαφήμιση