Η Καταλονία αυτονομείται, ο Ραχόι δεν είδε δημοψήφισμα

Η Καταλονία αυτονομείται, ο Ραχόι δεν είδε δημοψήφισμα

Κινήσεις που οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην Καταλονία πραγματοποιούν τόσο η τοπική κυβέρνηση όσο και η κεντρική, ενώ στους δρόμους συνεχίζονται οι μάχες και η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα.

Η αντιπαράθεση οδηγείται στα άκρα αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης σφοδρών συγκρούσεων, καθώς από τη μια ο πρόεδρος της κοινότητας μονομερώς ανακηρύσσει αυτονομία, λόγω του Δημοψηφίσματος και από την άλλη ο πρωθυπουργός της Ισπανίας υποστηρίζει ότι δεν πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα.

Η κατάσταση στην Καταλονία και ιδιαίτερα στη Βαρκελώνη έχει ήδη πάρει επικίνδυνη τροπή, καθώς μετά τις μάχες στους δρόμους που είχαν ως αποτέλεσμα -έως τώρα- τον τραυματισμό 860 ανθρώπων, ο πρόεδρος της περιοχής Κάρλες Πούτζιμοντ, διακήρυξε την ανεξαρτησία βασιζόμενος στο Δημοψήφισμα.

Διαφήμιση

Αν και τεχνικά το Δημοψήφισμα είχε ακυρωθεί από ο Συνταγματικό Δικαστήριο, η βία που χρησιμοποιήθηκε για την επιβολή του νόμου και της απόφασης ήταν εξόφθαλμα υπέρμετρη, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμα και από τη Βρετανία και απομάκρυνση της ΕΕ από τον άξονα Ραχόι.

Οι δηλώσεις διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό σκηνικό που πλέον αναπόφευκτα θα γεννήσει νέες εντάσεις, το ενδεχόμενο ακόμα και νεκρών πλέον δεν μπορεί να αποκλειστεί. Αν η τοπική κυβέρνηση επιχειρήσει την απόσχιση τότε είναι πολύ πιθανό η Μαδρίτη να διατάξει νέες συλλήψεις πολιτικών βάζοντας φωτιά στο εύφλεκτο σκηνικό.

Η Ευρώπη θα κληθεί επίσης τώρα να λάβει αποφάσεις και τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο για την αποκατάσταση της ομαλότητας ή την πριμοδότηση μη της επερχόμενης σύγκρουσης.

Ο Κάρλες Πουτζιμόντ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος, το οποίο αποκήρυξαν οι υπόλοιποι Καταλανοί πολιτικοί ηγέτες δήλωσε:

“Αυτή την ημέρα ελπίδας και πόνου, οι πολίτες της Καταλονίας κέρδισαν το δικαίωμα σε ένα ανεξάρτητο κράτος στη μορφή Δημοκρατίας”.

ενώ συνέχισε συμπληρώνοντας:

“Η κυβέρνησή μου, τις επόμενες ημέρες θα στείλει τα αποτελέσματα της σημερινής εκλογικής διαδικασίας στο Καταλανικό Κοινοβούλιο, όπου η εναποτίθεται η κυριαρχία του λαού μας, ώστε να πράξει σε αντιστοιχία με το νόμο του Δημοψηφίσματος”.

Τέλος έκανε και νύξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι:

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να αγνοεί την κατάσταση”

δήλωση η οποία επιβεβαιώνει την προσπάθειά του να ανεβάσει τους τόνους και να προκαλέσει αντιδράσεις ώστε να αναχθεί σε de facto ανεξάρτητος συνομιλητής της ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αρνείται τη διενέργεια του, άρα την ευστάθεια και την εγκυρότητά του.

«Δεν έγινε σήμερα δημοψήφισμα στην Καταλονία»

δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγη ώρα ο Ισπανός πρωθυπουργός, μετά τα πρωτοφανή επεισόδια που σημειώθηκαν στη Βαρκελώνη και άλλες πόλεις της περιφέρειας.

«Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των Καταλανών δεν ήθελαν να συμμετέχουν στο σημερινό δημοψήφισμα και τήρησαν τον νόμο»,

πρόσθεσε ο Μαριάνο Ραχόι, ρίχνοντας τις ευθύνες για τα σημερινά έκτροπα στην περιφερειακή κυβέρνηση.

«Μοναδικός στόχος της σημερινής διαδικασίας ήταν να σπείρει τη διχόνοια, να φέρει τους πολίτες αντιμέτωπους τον έναν με τον άλλο και να προκαλέσει ανεπιθύμητες καταστάσεις. Αυτή η διαδικασία απέτυχε»

, είπε ο Ραχόι συμπληρώνοντας ότι

«επλήγη σοβαρά η συνύπαρξη».

Ο λαός της Καταλονίας ξεγελάσθηκε για να πάρει μέρος στην απαγορευμένη ψηφοφορία, υποστήριξε ο Ραχόι, προσθέτοντας πως το δημοψήφισμα ήταν ένα στρατήγημα της περιφερειακής κυβέρνησης εναντίον της νομιμότητας και της δημοκρατικής αρμονίας και ήταν ένας «δρόμος που οδηγεί στο πουθενά».

Με τους δυο ηγέτες να βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση η κοινωνία οδηγείται σε μετωπική σύγκρουση με τις δυνάμεις ασφαλείας, ή ακόμα και σε εσωτερικές εκρηκτικέ αντιπαραθέσεις, εμφυλιακού χαρακτήρα.

Την ίδια στιγμή η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει για το ενδεχόμνενο υποβάθμισης της οικονομίας της χώρας στο ενδεχόμενο απόσχισης της Καταλονίας.

Σε αυτό το τεταμένο και ακραία πολωμένο περιβάλλον η επόμενη ημέρα φαίνεται να μην ξημερώνει, ενώ βέβαιη θεωρείται η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.