Χάος και βία, σε πολιορκία η Καταλονία: 840 τραυματίες

Χάος και βία, σε πολιορκία η Καταλονία:  840 τραυματίες

Χάος επικρατεί στους δρόμους της Καταλονίας καθώς χιλιάδες Ισπανοί αστυνομικοί με διαταγές να αποτρέψουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αφαιρούν κάπλες και ψηφοδέλτια από εκλογικά κέντρα, ενώ έχουν θέσει πόλεις σε κατάσταση πολιορκίας. Οι συγκρούσεις διαρκείς, ενώ η τοπική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι το 73% των εκλογικών κέντρων είναι ανοιχτά και προσβάσιμα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, που ανανεώνονται διαρκώς, πάνω από 800 πολίτες και 12 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής οι οποίες χρησιμοποιούν ακόμα και πλαστικές σφαίρες για να απωθήσουν τα πλήθη, προκαλώντας κοινωνικές εκρήξεις και κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση. Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε πεδίο μάχης, ενώ η σκληρότητα που επιδεικνύουν οι αρχές είναι μεγάλη, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Διαβάστε  Ισπανία: Μονοκομματική κυβέρνηση μειοψηφίας έφτιαξε ο Σάντσεθ

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί μόλις τρεις συλλήψεις ένδειξη του χαρακτήρα της επέμβασης.

Το μήνυμα ισχύος που επιχειρεί να στείλει ο Μαριάνο Ραχόι έχει στρέψει τα βλέμματα ολόκληρης της Ευρώπης αλλά και χωρών εκτός της Ένωσης στην Ισπανία, καθιστώντας την Καταλονία μείζον πολιτικό και κοινωνικό θέμα και πυροδοτώντας μια συζήτηση που έως τώρα περιοριζόταν στα στενά όρια της Βαρκελώνης. Η τακτική της σκληρής καταστολής στη συγκεκριμένη περίσταση ενισχύει το επιχείρημα της απόσχισης και πυροδοτεί εντάσεις ου εντείνουν το αίσθημα αδικίας και την απαίτηση απόσχισης.

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης και η τοπική κυβέρνηση κάνουν λόγο για αδικαιολόγητη χρήση βίας από τις αρχές και ζητούν την παραίτηση του Μαριάνο Ραχόι από την πρωθυπουργία καθώς η κρίση απειλεί να αποσταθεροποιήσει την Ισπανία.

Διαβάστε  Καταδικάστηκε για διαφθορά το κυβερνών κόμμα της Ισπανίας

Η ισπανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει κλείσει τον Ουρανό πάνω από τη Βαρκελώνη θέλοντας να αποτρέψει τη λήψη αεροφωτογραφιών από τις πορείες και τις ουρές στα εκλογικά κέντρακαθώς και τη δυνατότητα καθοδήγησης ψηφοφόρων σε εκλογικά κέντρα που ατονεί η αστυνομική παρουσία.

Ισπανικά ΜΜΕ μεταδίδουν πληροφορίες για τραυματισμό πολίτη στο μάτι, από πλαστική σφαίρα. Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο (Sant Pau) στην Βαρκελώνη και χειρουργείται, ενώ φέρεται να τραυματίστηκε από βολή αστυνομικού.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι εννέα αστυνομικοί, αλλά και δύο μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας, τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να σταματήσουν την διεξαγωγή του απαγορευμένου από την Μαδρίτη, δημοψηφίσματος.

Διαβάστε  Η Ισπανία θα δεχθεί τους μετανάστες, πανηγυρίζει ο ακροδεξιός Σαλβίνι

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου κάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί, απαιτώντας παράλληλα τον τερματισμό της χρήσης βίας κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν.
Μαδρίτη: Φάρσα το δημοψήφισμα
Ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία, Ένρικ Μίγιο, χαρακτήρισε «φάρσα» το δημοψήφισμα, προσθέτοντας πως η Μαδρίτη αναγκάστηκε να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα.