Ελληνικά F-16 πάνω από την Κυπρο, ο συμβολισμός και το μήνυμα στην Άγκυρα

Ελληνικά F-16 πάνω από την Κυπρο, ο συμβολισμός και το μήνυμα στην Άγκυρα

Κίνηση υψηλού συμβολισμού και ηχηρό μήνυμα χαρακτηρίζεται η υπέρπτηση ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο στο πλαίσιο των εορτασμών και παρελάσεων για τη 57η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη πετούν πάνω από την Κύπρο τα τελευταία 16 χρόνια και συνεπώς αποτελεί μια κίνηση υψηλού συμβολισμού που πραγματοποιείται όμως σε μια ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο για το Αιγαίο με την Τουρκία να βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση και να χρησιμοποιεί τις προκλήσεις για να τραβήξει την προσοχή της ΕΕ, της Γερμανίας και των ΗΠΑ.

Στην παρέλαση για την 57η επέτειο ανεξαρτησίας της Κύπρου η ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμένο, ενώ παρήλασε η εθνική φρουρά και νέα όπλα που έχουν αποκτήσει οι κυπριακές ένοπλες δυνάμεις.

Διαβάστε  Η Τουρκία ξαναστέλνει το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Κύπρου είναι τεταμένες, μόλις πρόσφατα κατέρρευσε ένας ακόμη γύρος συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται γεώτρηση για φυσικό αέριο στα κυπριακά χωρικά ύδατα. Παράλληλα όμως τεταμένη είναι και η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς η Τουρκία εντείνει διαρκώς τις προκλήσεις στο Αιγαίο, επιχειρεί να εγείρει θέμα μειονότητας και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αμφισβητούσε τη συνθήκη της Λωζάνης.

Διαβάστε  Η Fitch αναβάθμισε την Κύπρο, "Αχίλλειος πτέρνα" οι τράπεζες

Διαφήμιση