Καταλονία: Πλαστικές σφαίρες κατά… ψηφοφόρων

Καταλονία: Πλαστικές σφαίρες κατά… ψηφοφόρων

Χιλιάδες πάνοπλοι αστυνομικοί, πολιτοφύλακες και ΜΑΤ έχουν αποβιβαστεί στην Καταλονία και επιχειρούν κατά εκλογικών κέντρων, παρεμποδίζοντας την ψήφο στο διακηρυγμένο παράνομο δημοψήφισμα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας.

Οι ισπανικές αρχές χρησιμοποίησαν βία ακόμα και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσουν τα πλήθη, να εκκενώσουν και να καταλάβουν σχολεία-εκλογικά κέντρα και να στείλουν σαφές μήνυμα στην τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μυρίζει μπαρούτι, το σίγουρο είναι ότι η ένταση και η αντιπαράθεση δεν τελειώνουν στην επιτυχία ή αποτυχία του Δημοψηφίσματος, το οποίο μοιάζει ήδη περισσότερο με θρυαλλίδα παρά με αιτία για τις ταραχές.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ισπανία: Μονοκομματική κυβέρνηση μειοψηφίας έφτιαξε ο Σάντσεθ

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη έξω από εκλογικά κέντρα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της ισπανικής αστυνομίας απώθησαν τους συγκεντρωμένους σε εκλογικό κέντρο της Βαρκελώνης.

Λίγο μετά το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων αστυνομικοί απέκλεισαν το αθλητικό κέντρο της Ζιρόνα, όπου πρόκειται να ψηφίσει ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, προκειμένου να απομακρύνουν το συγκεντρωμένο πλήθος. Στη συνέχεια εισέβαλαν στον χώρο για να κατασχέσουν ψηφοδέλτια και κάλπες. Ωστόσο, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ κατάφερε να ψηφίσει.

Το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η αστυνομία και η εθνοφρουρά κατάσχουν κάλπες και ψηφοδέλτια από εκλογικά κέντρα.

Διαβάστε  "Βελούδινη" πολιτική αλλαγή στην Ισπανία, ο Σάντσεθ πρωθυπουργός

Πολιτική εντυπώσεων και συγκρούσεων

Οι χειρισμοί τόσο από την Καταλονική κυβέρνηση όσο και από τη Μαδρίτη είναι εμπρηστικοί, ενώ κάθε κίνηση που πραγματοποιείται σε αυτή την ιδιότυπη σκακιέρα είναι πλέον μη αναστρέψιμη.

Ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία, Ένρικ Μίγιο, χαρακτήρισε «φάρσα» το δημοψήφισμα, προσθέτοντας πως η Μαδρίτη αναγκάστηκε να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα.

Ο ίδιος ανέφερε πως στόχος της επέμβασης της αστυνομίας και της εθνοφρουράς ήταν να κατασχέσουν το υλικό για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος και όχι οι άνθρωποι που πάνε να ψηφίσουν. «Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε», πρόσθεσε.

Διαβάστε  Ισπανία: Κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο, από τις στάχτες Ραχόι

Αναφερόμενος σε σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Καταλονίας ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό στην περιοχή τους, ο Μίγιο επεσήμανε: «Πρόκειται για μια απάτη, για μια φάρσα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού 45 λεπτά πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία».

Διαφήμιση