Η Καταλονία δοκιμάζεται, η Ισπανία κλυδωνίζεται

Η Καταλονία δοκιμάζεται, η Ισπανία κλυδωνίζεται

Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται η Καταλονία μερικές ώρες πριν το Δημοψήφισμα καθώς κεντρική και περιφερειακή κυβέρνηση κλιμακώνουν τη μεταξύ τους αντιπαράθεση οδηγώντας την κατάσταση στα άκρα και με την αστυνομία να επιχειρεί αποκλεισμούς και εκκενώσεις σχολίων που έχουν χαρακτηριστεί εκλογικά κέντρα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να προσέλθουν στο Δημοψήφισμα επιχειρώντας να ψηφίσουν και εφόσον παρεμποδιστούν να διαδηλώσουν. Ισπανική κυβερνητική πηγή δήλωσε πως θα απομακρύνει όποιους αποπειραθούν να ψηφίσουν αύριο. Λιγότερα από το ένα δέκατο των σχολείων έχουν καταληφθεί ειρηνικά από γονείς, σύμφωνα με την πηγή, η οποία διευκρίνισε πως η αστυνομία θα επιτρέψει στους καταληψίες να βγουν απ’ αυτά, όμως κανείς δεν θα μπορεί να μπει.

Έντονη ήταν η κινητικότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας και χιλιάδες πολίτες και αστυνομικοί βρίσκονται στους δρόμους.

Διαφήμιση

Η κατάσταση είναι οριακή και μυρίζει μπαρούτι καθώς μόλις πρόσφατα η αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση ETA παρέδωσε τα όπλα και συναίνεσε σε εκεχειρία, ωστόσο η συμπεριφορά της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας μπορεί εύκολα να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για την αναζωπύρωση της αυτονομιστικής τρομοκρατίας, ακόμα και για την ανάπτυξη αποκεντρωμένων πυρήνων.

Η ισπανική κυβέρνηση υποστήριξε σήμερα ότι διέλυσε την οργάνωση του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία κλείνοντας το εκλογικό κέντρο πληροφορικής και περισσότερα από τα μισά εκλογικά τμήματα, δεκάδες από τα οποία έχουν ωστόσο καταληφθεί από υποστηρικτές της ανεξαρτησίας.

Οι καταλανικές αρχές παραμένουν αποφασισμένες να οργανώσουν αύριο αυτή την ψηφοφορία παρά την απαγόρευσή της από τη δικαιοσύνη, έπειτα από χρόνια σύγκρουσης με τη συντηρητική κυβένηση του Μαριάνο Ραχόι που αρνείται να αφήσει αυτή την πλούσια περιφέρεια της βορειοανατολικής Ισπανία να αποφασίσει μόνη για το μέλλον της.

Η ισπανική Πολιτοφυλακή επενέβη στο κέντρο τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της περιφερειακής κυβέρνησης και έκοψε τις συνδέσεις με τα εκλογικά τμήματα, τα συστήματα καταμέτρησης ψήφων και ένα λογισμικό που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή «ονλάιν ψηφοφορίας σε μια ιστοσελίδα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία Ενρίκ Μιγιό.

Οι 7,5 εκατομμύρια Καταλανοί υπολογίζεται ότι είναι χωρισμένοι σχεδόν στη μέση σε υποστηρικτές και αντιπάλους της ανεξαρτησίας.