Καταλονία: Φόβοι για ρωσική παρέμβαση μέσω Internet στο Δημοψήφισμα

Καταλονία: Φόβοι για ρωσική παρέμβαση μέσω Internet στο Δημοψήφισμα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το politico.eu καθώς επικαλούμενο μελέτες ανάλυσης της δραστηριότητας στο inernet υποστηρίζει ότι υπάρχουν διαρκώς αυξανόμενες ενδείξεις ρωσικής παρέμβασης μέσω καθοδηγούμενων media και bots που οδηγούν σε κλιμάκωση της έντασης στο αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα της Καταλονίας.

Οι συντάκτες κάνουν ένα βήμα παρακάτω αναδεικνύοντας παρεμβάσεις μέσα από υποστηριζόμενα από τη Ρωσία τα οποία προωθούν απόψεις Ακροδεξιών Ευρωσκεπτικιστών Αμερικανών και Ευρωπαίων πολιτικών, οι οποίες προάγουν φυγόκεντρες τάσεις και πυροδοτούν εντάσεις.

Σύμφωνα με το politico η δραστηριότητα όλων αυτών παραγόντων φαίνεται να ευθυγραμμίζεται ή/και να συντονίζεται ασκώντας πολύπλευρες πιέσεις και διαμορφώνοντας συγκρουσιακό κλίμα στην Καταλονία και την Ισπανία.

Διαβάστε  Σταθερά τα επιτόκια στη Ρωσία, αναμένονται πληθωριστικές πιέσεις λόγω ΦΠΑ

Οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για καμπάνιες παραπληροφόρησης και προπαγάνδας, όπως αυτές που καταγράφηκαν στις αμερικανικές και γαλλικές εκλογές και στα πρώτα στάδια των γερμανικών εκλογών.

“Βλέπουμε ξένους παίκτες να ενισχύουν την επιρροή τους στις εκλογές που είναι σημαντικές για τα συμφέροντά τους”

δήλωσε ο Ben Nimmo, ανώτερος αξιωματούχος για την προστασία δεδομένων και πληροφοριών στο think tank Atlantic Council, ο οποίος προετοίμασε την πρόσφατη ανάλυση για το καταλανικό δημοψήφισμα.

“Αλλά δεν είναι υποστηριζόμενοι από κράτη. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι μπορούν να επηρεάσουν μέσω των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης»

Ισπανός αξιωματούχος είπε στο POLITICO ότι δεν είχε δει ακόμα την επιρροή της Ρωσίας σε αυτό το δημοψήφισμα, αλλά επισήμανε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι τέτοιου είδους ψηφιακά τεχνάσματα δεν συνέβαιναν.

Διαβάστε  Αυξάνονται οι ξανά οι προσφυγικές ροές από την Αφρική προς Ισπανία-Ιταλία

Ο Γιούρι Κόρχαγκιν, πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ισπανία, αρνήθηκε τη συμμετοχή της χώρας στην επικείμενη ψηφοφορία σε συνέντευξή του στο Sputnik, ένα κρατικό δίκτυο ειδήσεων που δημοσίευσε αρκετά ανακριβή άρθρα σχετικά με τη διαδικασία δημοψηφίσματος στην Καταλονία.

“Η Ρωσία δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με αυτές τις διαδικασίες και δεν ενδιαφέρεται να συνδεθεί με αυτές”,

ανέφερε στη συνέντευξη που παραχώρησε.

Διαβάστε  Στρατός, πλοία και ρώσικος πυρηνικός αντιδραστήρας στην Αρκτική

Διαφήμιση