Τορπίλη Fitch στη Deutsche Bank, υποβαθμίζει το αξιόχρεο

Τορπίλη Fitch στη Deutsche Bank, υποβαθμίζει το αξιόχρεο

Βαρύ πλήγμα από τη Fitch δέχθηκε η Deutsche Bank καθώς ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης υποβάθμισε το αξιόχρεο της γερμανικής τράπεζας και έθεσε εν αμφιβόλω τη δυνατότητα του CEO, Τζον Κράιαν, να υλοποιήσει το φιλόδοξο μεταρρυθμιστικού του σχέδιο και να την επαναφέρει στην κερδοφορία.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με τον Fitch, η Deutsche Bank θα χρειασθεί περισσότερο χρόνο για την ανάπτυξή της με βάση το σχέδιο που ανακοίνωσε τον Μάρτιο. Η υποβάθμιση ήρθε το βράδυ της Πέμπτης, μία εβδομάδα μετά τη δήλωση της Autonomous Research LLP ότι η τράπεζα πιθανόν να είναι «μακράν μίας αποκατάστασης», αν δεν υπάρξει κάποιο «θαύμα» εκτίναξης της κάποτε ισχυρής μονάδας των συναλλαγών σε ομόλογα.

Η γερμανική τράπεζα έχει όμως και πολλές ανοιχτές υποθέσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και έχει ήδη υποχρεωθεί σε δυσβάσταχτους συμβιβασμούς, γεγονός που επιβαρύνει τις ροές της και την απόδοση ιδίως κεφαλαίων.

Διαβάστε  Η Fitch αναβάθμισε την Κύπρο, "Αχίλλειος πτέρνα" οι τράπεζες

Παράλληλα η Deutsche Bank πιέζεται από τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ, ενώ επωμίζεται μεγάλη πίεση από την γερμανική ασφαλιστική Allianz στην οποία έχει πολλαπλή έκθεση τόσο απευθείας όσο και μέσω επενδύσεων.

Το αξιόχρεο της γερμανικής τράπεζας υποβαθμίστηκε από Α- σε ΒΒΒ+, που είναι τρία επίπεδα πάνω από την κατηγορία junk (σκουπίδια), με σταθερές προοπτικές. «Η κλίμακα και το εύρος όσων πρέπει να κάνει, μαζί με τις αναθεωρήσεις στρατηγικής νωρίτερα φέτος, σημαίνουν ότι η Deutsche Bank έχει μεγαλύτερο δρόμο να διανύσει για να ολοκληρώσει την επιχειρηματική αναδιάρθρωσή της από οποιαδήποτε άλλη» παγκόσμια τράπεζα, ανέφεραν αναλυτές του Fitch.

Ο οίκος S&P είχε αναβαθμίσει τον Μάρτιο το αξιόχρεο της τράπεζας στο Α- από ΒΒΒ+, αναφέροντας μία αλλαγή με αναδρομική ισχύ στη γερμανική νομοθεσία, η οποία θα προστατεύει τους επενδυτές υψηλής διαβάθμισης.

Διαβάστε  Μαζικές απολύσεις ανακοίνωσε η Deutsche Bank καθώς εγκαταλείπει τις ΗΠΑ

Ο Κράιαν απομάκρυνε τη Deutsche από το χείλος του γκρεμού στα τέλη του 2016, διευθετώντας τις εναντίον της αγωγές για κακοδιαχείριση και αντλώντας 8 δισ. ευρώ. Το σχέδιό του για την επαναφορά σε μία «συγκρατημένη ανάπτυξη», με τη στροφή της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας της Ευρώπης σε εταιρικούς πελάτες και την έμφαση στη γερμανική καταγωγή της, ακυρώθηκε, καθώς η Deutsche κατέγραψε στο δεύτερο τρίμηνο τα χαμηλότερα έσοδα 3,5 ετών. «Δεν αναμένουμε πλέον ότι τα έσοδα θα δείξουν κάποιες ξεκάθαρες ενδείξεις ανάκαμψης φέτος και αναμένουμε ότι το κόστος της αναγκαίας περαιτέρω αναδιάρθρωσης θα συνεχίσει να διαβρώνει τα καθαρά κέρδη», σημείωσαν οι αναλυτές της Fitch στην ανακοίνωσή τους.

O Fitch δήλωσε ότι η χαμηλή μεταβλητότητα και τα σταθερά χαμηλά επιτόκια, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τον ισολογισμό της τράπεζας και ότι αυτή θα χρειασθεί περισσότερο χρόνο για να αντιστρέψει τη μείωση του μεριδίου της στην αγορά στα τέλη του 2016, όταν κάποιοι πελάτες της σταμάτησαν τις συναλλαγές μαζί της εν μέσω φημών για την κεφαλαιακή ισχύ της.
Η μετοχή της τράπεζας υποχώρησε νωρίτερα σήμερα κατά 0,33% στα 14,33 ευρώ και έχει υποχωρήσει 7% φέτος, σημειώνοντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 46 τραπεζών που περιλαμβάνονται στον τραπεζικό δείκτη του πανευρωπαϊκού δείκτη μετοχών Stoxx 600.

Διαβάστε  Deutsche Bank: Οι επενδυτές δυσπιστούν, η μετοχή γκρεμίζεται, ο Κράιαν... "ιδρώνει"

Διαφήμιση