Σκληραίνει η Τουρκία κατά Κούρδων, νέες δυνάμεις στα σύνορα-στήριξη Πούτιν

Σκληραίνει η Τουρκία κατά Κούρδων, νέες δυνάμεις στα σύνορα-στήριξη Πούτιν

Εντείνει τις πιέσεις κατά των Κούρδων του Ιράκ, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή μετά το δημοψήφισμα για να απωθήσει τους Κούρδους της Συρίας και να προκαλέσει έμφραγμα στις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στην Άγκυρα χαρακτήρισε παράνομο το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν, ενώ επισήμανε ότι η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν πως η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ της Συρίας θα πρέπει να προστατευθεί.

Διαβάστε  Μπαράζ κινήσεων Πούτιν-Τραμπ στη Συρία, αλλάζουν οι ισορροπίες

Λίγο νωρίτερα η Τουρκία είχε ανακοινώσει την ενίσχυση των δυνάμεών της στα σύνορα με τη Συρία, τα οποία όπως και του Ιράκ ελέγχονται από Κούρδους.

Παράλληλα, τόνισε πως θα πρέπει η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) στο βόρειο Ιράκ να αποτραπεί από το να κάνει «μεγαλύτερα λάθη».
Οι Κούρδοι του Ιράκ ψήφισαν με συντριπτικά ποσοστά υπέρ της ανεξαρτησίας του Ιρακινού Κουρδιστάν, με τη θετική ψήφο να αγγίζει το 92%, στο δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου. Η συμμετοχή άγγιξε το 72%.

Διαβάστε  Η Τουρκία σέρνει την ΟΙΣ σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις στη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί διευκρίνισε ότι το αποτέλεσμα δεν οδηγεί σε άμεση ανακήρυξη ανεξαρτησίας, αλλά θα αποτελέσει εφαλτήριο διαπραγματεύσεων με τη Βαγδάτη.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ Αλ Αμπάντι, ο οποίος έχει διακηρύξει ότι θεωρεί το δημοψήφισμα παράνομο, μιλώντας στο ιρακινό κοινοβούλιο την Τετάρτη, αρνήθηκε κάθε χρήση του αποτελέσματος ως βάση διαπραγμάτευσης.

Διαβάστε  Η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει την επόμενη μέρα στη Συρία με Ιράν και Τουρκία