Ισπανία: Αντίστροφη μέτρηση για Δημοψήφισμα ή… εμπλοκή

Ισπανία: Αντίστροφη μέτρηση για Δημοψήφισμα ή… εμπλοκή

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας και της περιφερειακής της Καταλονίας ενώ ο χρόνος για το Δημοψήφισμα της Κυριακής κυλάει αντίστροφα. Η κυβέρνηση Ραχόι διακηρύττει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα πραγματοποιηθεί το Δημοψήφισμα, ενώ ο πρωθυπουργός της Καταλονίας καλεί σε ειρηνική προσέλευση στις κάλπες.

Η προσοχή της Ευρωπαϊκής είναι στραμμένη στην Καταολονία καθώς η περιοχή έχει γεννήσει εκρήξεις και στο πρόσφατο παρελθόν. Ευρωβουλευτές, απέστειλαν επιστολή στον Μαριάνο Ραχόι για την Καταλονία, εώ κινητοποιήσεις συμπαράστασης διεξάγονται σε άλλες χώρες.

Το δημοψήφισμα το οποίο προγραμματίζεται για την Κυριακή στην Καταλωνία, με ερώτημα την ανεξαρτησία της ή μη από την Ισπανία, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, δήλωσε ο Ισπανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο.

«Επιμένω ότι δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου»

, δήλωσε ο Μενέντεθ ντε Βίγο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Επανέλαβε δε τη θέση της κυβέρνησης ότι η ψηφοφορία είναι παράνομη, όπως έχει αποφανθεί και το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας.
Ο περιφερειακός πρωθυπουργός της Καταλονίας είναι πεπεισμένος ότι όλοι οι ψηφοφόροι θα ενεργήσουν ειρηνικά την Κυριακή, όταν και η περιφέρεια καλείται να ψηφίσει σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, το οποίο έχει κηρυχθεί παράνομο από την Ισπανία.

«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποιος που θα χρησιμοποιήσει βία ή που θα θελήσει να προκαλέσει βία η οποία θα αμαυρώσει την ανεπίληπτη εικόνα του κινήματος της καταλανικής ανεξαρτησίας ως ειρηνικού»

δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Κάλρες Πουτζεμόντ.
Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στην ισπανική αστυνομία, χιλιάδες μέλη της οποίας στέλνονται στην περιφέρεια της Καταλονίας για να εμποδίσουν οποιαδήποτε προσπάθεια να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα, να ενεργήσουν με την επαγγελματική και όχι με πολιτική ιδιότητα όταν θα εκτελούν την Κυριακή τα καθήκοντά τους.
«Θα ήθελα να χρησιμοποιήσουν τα ίδια κριτήρια που χρησιμοποιεί η καταλανική περιφερειακή αστυνομία. Όχι πολιτικά κριτήρια, όχι βάσει πολιτικών εντολών, αλλά με κριτήρια αστυνόμευσης και επαγγελματικά», δήλωσε.

Διαβάστε  Πέφτει η κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία, προς κυβέρνηση συνεργασίας Podemos-Σοσιαλιστών

Διαφήμιση