Επιβεβαιώνει το ΔΝΤ, δια στόματος Πολ Τόμσεν, τη συμφωνία με την ΕΚΤ για τη μη-πραγματοποίηση νέας αξιολόγησης ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, όπως είχε εξαγγείλει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, χθες το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Μετά από τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και τον άμεσο αντίκτυπο που είχε στο κλίμα η δημόσια αντιπαράθεση ΕΚΤ-ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες αξιωματούχοι από όλες τις πλευρές παρενέβησαν πυροσβεστικά θέλοντας να κατεβάσουν τους τόνους και να αποτρέψουν εκτροπή.
Διαβάστε επίσης: Τσακαλώτος για τράπεζες: Το ΔΝΤ κάνει πίσω δεν ζητά AQR
Ο Πολ Τόμσεν μιλώντας στο FT Investment Management Summit είπε:
«Στο θέμα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, πρέπει να δώσω έμφαση στο ότι δεν βλέπουμε καμία ανησυχία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα. Το θέμα είναι ότι χρειάζεται να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει στρατηγική για να αντιμετωπιστεί μεσοπρόθεσμα το θέμα των ιδιαίτερα υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων. Υπό αυτό το πρίσμα προτείναμε να επικαιροποιηθεί το Asset Quality Review (AQR) που έγινε το 2015 ως την επόμενη άνοιξη. Η ΕΚΤ αντιπρότεινε να έρθει νωρίτερα το ήδη προγραμματισμένο stress test και να προχωρήσει σε στοχευμένες αξιολογήσεις ενεργητικού, υποδεικνύοντας ότι αυτό θα μας επιτρέψει να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να αξιολογήσουμε αν η υφιστάμενη στρατηγική για την εξασφάλιση της ισχύος του τραπεζικού συστήματος είναι επαρκής, χωρίς να χρειάζεται να προχωρήσουμε σε AQR. Νομίζουμε ότι αυτή είναι μια επικοδομητική πρόταση που επιτυγχάνει τους ίδιους ευρύτερους στόχους και συζητούμε τώρα τις ακριβείς λεπτομέρειες με τους συναδέλφους της ΕΚΤ».
Ο Μάριο Ντράγκι γνωστοποίησε προ μερικών ημερών, στο πλαίσιο της κατάθεσής του στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ότι η SSM έχει αποστείλει επιστολή στο ΔΝΤ όπου αντιπροτείνει την επίσπευση της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων των stress tests, ώστε να είναι γνωστά πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος που τοποθετείται τον Αύγουστο του 2018.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ πηγή ανησυχίας είναι τα πολύ υψηλά ποσοστά κόκκινων δανείων και το ενδεχόμενο αδυναμίας επίτευξης των πολύ φιλόδοξων στόχων.