Ο Γιούνκερ βάζει σε διετή κατάψυξη τους επιτρόπους λόγω… Μπαρόζο

Ο Γιούνκερ βάζει σε διετή κατάψυξη τους επιτρόπους λόγω… Μπαρόζο

Νέο αυστηρότερο και σαφέστερο κώδικα δεοντολογίας εισάγει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, για τους επιτρόπους, στον απόηχο του σκανδάλου του πρώτην προέδρου Ζοζέ Μανουέλ Μαπρόζο, ο οποίος εργάζεται για λογαριασμό της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου κώδικα δεοντολογίας που εισάγει ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να περιμένουν δύο χρόνια πριν αναλάβουν νέα απασχόληση αφού εγκαταλείψουν το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

Διαβάστε  Σκοπιανό: Η στρατηγική Ζάεφ για κύρωση και Δημοψήφισμα

Επιδιώκοντας να ενισχύσει την εμπιστοσύνη του κοινού στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ζήτησε την επιβολή πιο αυστηρών δεοντολογικών προτύπων και μεγαλύτερης διαφάνειας στην Επιτροπή. Ο κώδικας δεοντολογίας θα εφαρμοστεί από την 1η Φεβρουαρίου 2018 και θα ισχύει για όλα τα σημερινά μέλη.

Διαφήμιση

Η νέος κώδικας απαντά στις αντιδράσεις και επικρίσεις που προκάλεσε η είδηση της ανάληψης εξέχουσας θέσης στη Goldman Sachs, ως σύμβουλος Brexit, από τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μαουέλ Μπαρόζο. Η «περίοδος ανανέωσης» μεταξύ μιας θητείας της Επιτροπής και της έναρξης νέας απασχόλησης επεκτάθηκε από 18 μήνες σε δύο χρόνια για τα μέλη και τρία χρόνια για τον πρόεδρο.

Διαβάστε  Έφοδος EBA στις τράπεζες τον Ιούλιο με εντολή της Κομισιόν

Παράλληλα οι νέοι κανονισμοί απαντούν και στις επιπλοκές που είχε η αποκάλυψη, μέσω των Panama Papers, ότι η πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Νέλι Κρόες, είχε αποκρύψει εισοδήματα και μετοχές σε offshore εταιρίες. Ο κώδικας απαιτεί επίσης από τα μέλη να δηλώνουν επενδύσεις άνω των 10.000 ευρώ (11.900 δολάρια) και συγκροτεί μια Ανεξάρτητη Επιτροπή Δεοντολογίας για την παροχή συμβουλών σε όλα τα ζητήματα δεοντολογίας.

Διαβάστε  "Αυτογκόλ" Τσαβούσογλου για το Μεταναστευτικό, παρεμβαίνει η ΕΕ

Διαφήμιση