Lobbying Ελλήνων τραπεζιτών σε Λαγκάρντ, διευκρινήσεις ΔΝΤ για AQR-stress tests

Lobbying Ελλήνων τραπεζιτών σε Λαγκάρντ, διευκρινήσεις ΔΝΤ για AQR-stress tests

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ο βασικός στόχος των αυξημένων πιέσεων που ασκεί το τελευταίο χρονικό διάστημα το ΔΝΤ στην Ελλάδα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που οδήγησε σε sell off στις ελληνικές τράπεζες και το Χρηματιστήριο. Μετά τις δηλώσεις του Πολ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ παρενέβη κατευναστικά, ενώ εξήγγειλε και συναντήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ με Έλληνες τραπεζίτες στο Λονδίνο.

Περαιτέρω διευκρινήσεις για τη στάση και τις επιδιώξεις του ΔΝΤ απέναντι στις ελληνικές τράπεζες έδωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Γουίλιαμ Μάρεϊ, αποσαφηνίζοντας τα σχόλια του Πολ Τόμσεν κατά την παρέμβαση του σε συνέδριο των Financial Times, τα οποία είχε προαναγγείλει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιθυμεί κυρίως να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα διαθέτουν μια αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ.

Διαφήμιση

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων την Πέμπτη, ο κ. Μάρεϊ δεν επεκτάθηκε περισσότερο στο θέμα, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ο οποίος χαρακτήρισε εποικοδομητική την πρόταση της ΕΚΤ για τα stress test των ελληνικών τραπεζών.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ δεν αποδέχθηκε ότι το Ταμείο αναγκάστηκε να προχωρήσει σε συμβιβασμό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εγκαταλείποντας το αίτημα που είχε θέσει για τη διενέργεια AQR (αξιολόγηση ποιότητας ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών) παράλληλα με την προγραμματισμένη άσκηση προσομοίωσης σε ακραίες συνθήκες (stress tests). Όπως ανέφερε ο ίδιος, το ΔΝΤ συμμερίζεται την πρόταση της ΕΚΤ την οποία θεωρεί ιδιαιτέρως εποικοδομητική.

Την επίσπευση των κεφαλαιακών ελέγχων των ελληνικών τραπεζών, πριν τελειώσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, προανήγγειλαν με δηλώσεις τους τη Δευτέρα τόσο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι όσο και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Παράλληλα, ο κ. Μάρεϊ επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, με την οποία το Ταμείο, όπως είπε, συνεργάζεται αρμονικά.
Καταλήγοντας, ανέφερε ότι το Ταμείο δεσμεύεται πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ επιβεβαίωσε πως η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα έχει συναντήσεις με Έλληνες τραπεζίτες στο Λονδίνο.

Συναντήσεις Λαγκάρντ με Έλληνες τραπεζίτες στο Λονδίνο

Συναντήσεις με Έλληνες τραπεζίτες θα έχει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο Λονδίνο στο πλαίσιο του ετήσιου roadshow του Χρηματιστηρίου, μετά από αιτήματα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών που ζητά να ενημερώσει για την κατάσταση των τραπεζών, την πορεία των κόκκινων δανείων και τα απαιτούμενα βήματα για τη βελτίωση της σταθερότητα του κλάδου.

Σε αυτό το πλαίσιο η Κριστίν Λαγκάρντ συνάντηση τον πρόεδρο της ΕΕΤ Νίκο Καραμούζη, με αντικείμενο τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα. Η συνάντηση θα γίνει στο Λονδίνο, από όπου νωρίτερα σήμερα ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν περιέγραψε τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στο Ταμείο και την ΕΚΤ για τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Κριστίν Λαγκάρντ έχει αποδεχθεί πρόταση του ΠτΔ για επίσκεψη στην Αθήνα, ωστόσο, δεν έχει ορίσει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία, προφανώς λόγω του κλίματος που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα μετά την πρωτοβουλία του ΔΝΤ να εγείρει ζήτημα ως προς την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ, ο οποίος συνοδεύεται από υψηλόβαθμους εκπροσώπους των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών, αναμένεται ότι θα επιχειρήσει να πείσει τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ για τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να πέσουν οι τόνοι γύρω από το ζήτημα. Τραπεζικοί κύκλοι ερμηνεύουν μάλιστα ως προάγγελο προς αυτήν την κατεύθυνση την πρωινή δήλωση Τόμσεν.