Κατεβάζει τους τόνους το ΔΝΤ για τις τράπεζες, βλέπει λύση σύντομα

Κατεβάζει τους τόνους το ΔΝΤ για τις τράπεζες, βλέπει λύση σύντομα

Επιτακτική είναι πλέον η ανάγκη επίτευξης συναίνεσης για τα stress tests των ελληνικών συστημικών τραπεζών μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, καθώς η δημοσιοποίηση της επί μακρόν υποβόσκουσας σύγκρουσης προκαλεί αναταράξεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και υποσκάπτει το επενδυτικό και οικονομικό κλίμα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

Διαφήμιση

Από την πλευρά του το ΔΝΤ φαίνεται πιο διαλλακτικό, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποκάλυψε ότι τελικά το Ταμείο συμφωνεί να μην πραγματοποιηθεί νέα αξιολόγηση του ενεργητικού των τραπεζών (AQR). Στη συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε ότι:

«Αναμένουμε ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί ικανοποιητικά, σύντομα»,

χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν και προς ποιά κατεύθυνση έχει μεταβληθεί η στάση του ΔΝΤ.

Διαβάστε  Συμφωνία για το ελληνικό χρέος σύντομα, προσδοκά ο Τόμσεν

Ερωτηθείς για τις αναφορές του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από τις οποίες προκύπτει πως ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ανακοινώσει νωρίτερα τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών, ο εκπρόσωπος του Ταμείου σημείωσε πως το ΔΝΤ αναμένει το ζήτημα να επιλυθεί ικανοποιητικά, σύντομα.

Διαβάστε  Ανακοίνωση-μήνυμα ΔΝΤ σε Ευρωπαίους: Μαζί σας δεν τελειώσαμε ακόμα

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι το ΔΝΤ έχει αλλάξει τη θέση του για τις ελληνικές τράπεζες και δεν επιμένει σε νέο έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού τους.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ανέφερε επίσης ότι τα stress tests θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος από τον SSM σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες όπως ακριβώς έχουν προγραμματισθεί, απλώς θα ανακοινωθούν νωρίτερα τα αποτελέσματά τους και πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.
Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα είναι σε καλή θέση και αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.

Διαβάστε  Συμφωνία ΔΝΤ-ESM για το χρέος αποκάλυψε ο Πολ Τόμσεν

Διαφήμιση