“Ασφυξία” στην Πιονγιάνγκ: Η Κίνα κλείνει όλες τις Βορειοκορεατικές επιχειρήσεις

“Ασφυξία” στην Πιονγιάνγκ: Η Κίνα κλείνει όλες τις Βορειοκορεατικές επιχειρήσεις

Κίνηση που σηματοδοτεί σκλήρυνση στάσης, απομάκρυνση από την Πιονγιάνγκ και προσέγγιση με ΗΠΑ και ΟΗΕ ανακοίνωσε η Κίνα ζητώντας από όλες τις βορειοκορεατικές επιχειρήσεις και κοινοπραξίες στο έδαφός της να διακόψουν τις δραστηριότητές τους εντός 120 ημερών.

Διαφήμιση

Η απόφαση του Πεκίνου να ευθυγραμμιστεί πλήρως με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εντείνοντας τις πιέσεις στον Κιμ Γιονγκ-ουν σε τέτοιο βαθμό είναι πρωτόγνωρη καθώς παραδοσιακά η κινεζική διπλωματία διατηρεί χαμηλούς τόνους, αποφεύγει τις ηχηρές ανακοινώσεις και τις πομπώδεις κινήσεις και κινείται κυρίως στα παρασκήνια. Παράλληλα έρχεται σε περίοδο διαρκώς κλιμακούμενης έντασης, τόσο σε ρητορικό επίπεδο μεταξύ ΗΠΑ και Βορείου Κορέας όσο και σε στρατιωτικό με το καθεστώς της Πιονγιάνγκ να πραγματοποιεί μέχρι δοκιμή πυρηνικής βόμβας υδρογόνου.

Η Κίνα έχει υπερψηφίσει μαζί με τη Ρωσία 17 από τα 19 ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ κατά της Βορείου Κορέας, ενώ έχει θέσει σε ισχύ και απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη χώρα, πλήττοντας καίρια την οικονομία της.

Διαβάστε  Λεφτά για... πυρηνικά, το deal που προσφέρουν στον Κιμ

Η απόφαση της Κίνας αναμένεται να προκαλέσει αντίδραση και ενδεχομένως αντίποινα από τη Βόρεια Κορέα, τη στάση της οποίας απέναντι στο Πεκίνο παρακολουθούν στενά οι χώρες της περιοχής, οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ, καθώς είναι ενδεικτική της του πιο “φιλικού” προφίλ που μπορεί να εκπέμψει ο Κιμ Γιονγκ-ουν.

Αν και Κίνα και Ρωσία έχουν αντιταχθεί στη λογική διαρκούς διεύρυνσης των κυρώσεων, ως αντιπαραγωγικές, εν τούτοις το Πεκίνο φαίνεται πιο πρόθυμο από τη Μόσχα να ευθυγραμμιστεί με τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ στην εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Διαβάστε  Έτοιμος να καταστρέψει το πυρηνικό του οπλοστάσιο εμφανίζεται ο Κιμ

Το ψήφισμα 2375 που υποστηρίχθηκε από το Πεκίνο – κύριο διπλωματικό σύμμαχο της Πιονγιάνγκ – προβλέπει έναν όγδοο γύρο κυρώσεων του ΟΗΕ σε βάρος του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν, απαγορεύοντας κυρίως τις εξαγωγές προϊόντων υφαντουργίας και περιορίζοντας τις εισαγωγές πετρελαίου.
Ακολουθεί μια έκτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε στις 3 Σεπτεμβρίου η Πιονγιάνγκ, την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα και η οποία προκάλεσε ισχυρή σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή μέχρι τη βορειοανατολική Κίνα. Το καθεστώς είχε δηλώσει τότε ότι επρόκειτο για επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου.
Το Πεκίνο, το οποίο παρέχει σχεδόν το σύνολο του πετρελαίου που καταναλώνεται στη Βόρεια Κορέα, επιβεβαίωσε το περασμένο Σάββατο ότι θα περιορίσει δραστικά τις εξαγωγές διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων στην Πιονγιάνγκ.

Έπειτα από προηγούμενο γύρο κυρώσεων, η Κίνα είχε ήδη απαγορεύσει στα τέλη Αυγούστου στις βορειοκορεταικές εταιρίες και στους Βορειοκορεάτες πολίτες να ιδρύουν νέες επιχειρήσεις στο έδαφός της. Εξάλλου, οι μεγάλες κινεζικές τράπεζες αρνούνται να δεχθούν Βορειοκορεάτες πελάτες.
Διαβεβαιώνοντας ότι εφαρμόζει «στο σύνολό τους» της κυρώσεις του ΟΗΕ, το Πεκίνο τάσσεται υπέρ «ειρηνικής» επίλυσης της βορειοκορεατικής κρίσης.
Συγκεκριμένα η Κίνα τάσσεται υπέρ της επανάληψης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και προτείνει «διπλό μορατόριο» – δηλαδή να σταματήσουν ταυτόχρονα οι βαλλιστικές και πυρηνικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ και τα στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ – Νότιας Κορέας.

Διαβάστε  Ο Κιμ απειλεί να ακυρώσει τη σύνοδο με Τραμπ, λόγω πίεσης για τα πυρηνικά

Διαφήμιση