Τέσσερις χώρες βάζουν σε καραντίνα το Κουρδιστάν

Τέσσερις χώρες βάζουν σε καραντίνα το Κουρδιστάν

Σε καραντίνα θέτουν το Ιρακινό Κουρδιστάν η Τουρκία, ο Λίβανος, η Αίγυπτος και η Ιορδανία διακόπτοντας όλες τις πτήσεις από το έδαφός τους, ενώ το Ιράν έχει ήδη κλείσει σύνορα και εναέριο χώρο.

Οι συντονισμένες κινήσεις ήταν προφανώς προσχεδιασμένες και εκδηλώνονται αμέσως μετά την ανακοίνωση της συντριπτικής επικράτησης του “ναι” στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας και πριν οι Κούρδοι αναπτύξουν πρωτοβουλίες. Στόχος της πυγμής που επιδεικνύουν οι γύρω χώρες είναι να αποτραπεί προσπάθεια ανατροπής του υφιστάμενου status quo, που σημαίνει αλλαγή συνόρων και παράλληλα να πιέσουν τους Κούρδους να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Βαγδάτη.

Οι αεροπορικές εταιρείες της Τουρκίας, του Λιβάνου, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας ανακοίνωσαν ότι θα αναστείλουν από την Παρασκευή τις πτήσεις από και προς τις πόλεις Αρμπίλ και Σουλεϊμανίγια του Ιρακινού Κουρδιστάν, έπειτα από σχετικό αίτημα των αρχών του Ιράκ.

Διαβάστε  Εντυπωσιακή η συγκέντρωση του βασικού αντιπάλου του Ερντογάν στη Σμύρνη

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Αλ Αμπάντι στο τελεσίγραφό του προς την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν για την ακύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, ζήτησε να παραδοθεί στην Βαγδάτη εντός τριών ημερών ο έλεγχος των συνόρων και αεροδρομίων. Σε διαφορετική περίπτωση απείλησε τις κουρδιστές αρχές ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με απαγόρευση των απ’ ευθείας διεθνών πτήσεων προς τα αεροδρόμια του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αρμόδιας εκλογικής επιτροπής, το 92,73% των ψηφοφόρων των Κούρδων του Ιράκ ψήφισαν υπέρ της ίδρυσης ανεξάρτητου κράτους.
Στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν, λειτουργούν δύο αεροδρόμια: ένα στην Αρμπίλ και άλλο ένα στη Σουλεϊμανίγια.
Από τις 15:00 (ώρα Γκρίνουιτς), 18:00 (ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής, «δεν θα είναι δυνατή» η εκτέλεση μετά την αναφερόμενη ημερομηνία πτήσεων των Turkish Airlines, της AtlasGlobal και της Pegasus από και προς Αρμπίλ και Σουλεϊμανίγια, ανέφερε ανακοίνωση του τουρκικού προξενείου στην Αρμπίλ.
Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται για πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η αναστολή.

Διαβάστε  Δεν αποφυλακίζονται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Η λιβανέζικη αεροπορική εταιρεία Middle East Airlines (MEA) επίσης ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει από την Παρασκευή όλες τις πτήσεις από και προς την Αρμπίλ, έπειτα από αίτημα της ιρακινής Πολιτικής Αεροπορίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μοχαμάντ Ελ Ούτ.

Ο κρατικός αεροπορικός μεταφορέας της Ιορδανίας Royal Jordanian, που πραγματοποιεί 10 πτήσεις την εβδομάδα προς την Αρμπίλ και τρεις προς τη Σουλεϊμανίγια, ανακοίνωσε επίσης την αναστολή της αεροπορικής σύνδεσης, όπως και η αιγυπτιακή EgyptAir, που προανήγγειλε την αναστολή όλων των πτήσεων από και προς την Αρμπίλ.
Απαντώντας στις απειλές της Βαγδάτης, ο υπουργός Μεταφορών της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν Μοβλούντ Μουράντ τόνισε ότι τα αεροδρόμια Αρμπίλ και Σουλεϊμανίγια χτίστηκαν με τα χρήματα της αυτόνομης περιοχής.

Διαβάστε  Ιρανοί, Γερμανοί και Ρώσοι τουρίστες κατακλύζουν την Τουρκία

Διαφήμιση