Στην εμπρηστική ρητορική απέναντι στη Βόρεια Κορέα επέμεινε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τον Λευκό Οίκο, επαναφέροντας την απειλή στρατιωτικής δράσης και υποστηρίζοντας πως αν ακολουθηθεί θα είναι ισοπεδωτική.
Σε μια ακόμη δημόσια παρέμβαση του με στόχο αφενός να αντικρούσει την κριτική για την αποθάρρυνση της διπλωματίας και παράλληλα να ρίξει λάδι στη φωτιά προκαλώντας τον επίσης θερμοκέφαλο Κιμ Γιονγκ-ουν, ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε την αμετροεπή ρητορική του λέγοντας:
Είμαστε απόλυτ έτοιμοι για τη δεύτερη επιλογή, δεν είναι όμως προτιμητέα”, αναφερόμενος στ στρατιωτική επέμβαση, ενώ συμπλήρωσε
“Αν όμως την αναλάβουμε, τότε θα είναι καταστροφική, αυτό μπορώ να σας το πω, καταστροφική για τη Βόρεια Κορέα. Αυτό αποκαλείται η στρατιωτική επιλογή. Αν χρειαστεί θα το πράξουμε’
Προκρίνοντας τη διπλωματία, ενώ ταυτόχρονα επιμένοντας στην εμπρηστική ρητορική ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιχειρεί να θολώσει τα νερά, μεταθέτοντας τις ευθύνες ενδεχόμενης κλιμάκωσης, ενώ ήταν ο ίδιος που στην ίδια πρόταση προκάλεσε.
Σε διπλωματικό επίπεδο οι ΗΠΑ δεν έχουν ανιχνεύσει ουσιαστική διαφοροποίηση της στάσης της Πιονγιάνγκ παρά την κλιμάκωση του πολέμου δηλώσεων και των σκληρών θέσεων που διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ρι, στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ και των ισχυρισμών για εμπόλεμη κατάσταση.
Ενδιαφέρον έχει η μετριοπαθής στάση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγού Τζόζεφ Ντάνφορντ, ο οποίος εν αντιθέσει με παράγοντες της Νοτίου Κορέας, υποστηρίζει ότι η Βόρεια Κορέα παραμένει στον ίδιο βαθμό ετοιμότητας με αυτόν που ήταν νωρίτερα.
Αληθές ή όχι, η τοποθέτηση του Ντάνφορντ καθιστά σαφές ότι το Πεντάγωνο δεν επιθυμεί ουσιαστική εμπλοκή και επιλέγει να μην απαντά στις στρατιωτικές προκλήσεις με κλιμάκωσης της παρουσίας, επιμένοντας στη συνηθισμένη τακτική της επίδειξης δύναμης.