Συνεχίζονται οι κινήσεις στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της ομαλότητας στη Μέση Ανατολή με την Interpol να αποδέχεται ως μέλος το Κράτος της Παλαιστίνης, παρά τις ενστάσεις του Ισραήλ, απόφαση για την οποία έχουν συμφωνήσει σχεδόν όλες οι χώρες μέλη και η οποία λαμβάνεται με καθαρά πολιτικά κριτήρια και ως εκ τούτου έχει έντονο συμβολισμό.
Η Interpol αποδέχεται την Παλαιστίνη ως μέλος μετά από σειρά βήματα που έκαναν οι Παλαιστίνιοι και τα οποία αν και φαίνεται αποσυνδεδεμένα, εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο και στρατηγική η οποία φαίνεται να έχει συμφωνηθεί προ καιρού κατά την επίσκεψη του Μαχμούτ Αμπάς στο Λευκό Οίκο και να έχει ενημερωθεί και η Χαμάς μέσω της Αιγύπτου, η οποία έπαιξε πολυσχιδή και καταλυτικό ρόλο σε μια σειρά από ζητήματα.
Μετά την επίσκεψη του Μαχμούτ Αμπάς στην Ουάσιγκτον ακολούθησε η αλλαγή της διακήρυξης της Χαμάς, όπου δεν αναφέρεται πλέον η συγγένεια με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και αναγνωρίζονται τα σύνορα του 1968, που συνεπάγεται ότι αποδέχεται την ύπαρξη του Ισραήλ. Εν συνεχεία η Χαμάς ανακοίνωσε ότι παραδίδει τη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας σε νέα κοινή κυβέρνηση με τη Φατάχ.
«Το Kράτος της Παλαιστίνης και τα Νησιά του Σολομώντα είναι στο εξής μέλη»
ανακοίνωσε ο διεθνής οργανισμός αστυνομικής συνεργασίας στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Η Interpol αριθμεί πλέον 192 μέλη.
Η απόφαση ελήφθη από τα κράτη – μέλη της Interpol κατά τη γενική συνέλευση του οργανισμού που διεξάγεται στο Πεκίνο. Το Κράτος της Παλαιστίνης, δηλαδή η Παλαιστινιακή Αρχή που αγωνίζεται για τη δημιουργία πλήρως λειτουργικού παλαιστινιακού κράτους, επιδιώκει αναγνώριση από τους διεθνείς θεσμούς. Το Ισραήλ αντιτίθεται συστηματικά σε αυτές τις προσπάθειες και πραγματοποιεί για τον σκοπό αυτό έντονη διπλωματική εκστρατεία.
Οι Παλαιστίνιοι διαθέτουν καθεστώς παρατηρητή στον ΟΗΕ από το 2012. Έχουν ενταχθεί ήδη σε περισσότερους από 50 οργανισμούς και συμφωνίες, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών. Ανάμεσά τους, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και την Unesco.
Η Interpol είχε απορρίψει μια πρώτη υποψηφιότητα της Παλαιστίνης στα τέλη του 2016. Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας δεν ανακοινώθηκε επίσημα, ωστόσο η υποψηφιότητα μιας χώρας – μέλους χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων για να εγκριθεί.
«Περισσότερα από το 75% των μελών της Interpol ψήφισαν υπέρ της ένταξης»,
έγραψε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης σε έναν από τους επίσημους λογαριασμούς της στο τουίτερ.
«Η ένταξη της Παλαιστίνης στον οργανισμό δείχνει τη βούληση των μελών του να υπερασπιστούν τον λόγο ύπαρξής της και τις θεμελιώδεις αρχές τους. Είναι μια σαφής απόρριψη των προσπαθειών κυνικού χειρισμού και πολιτικού εκφοβισμού»
ανέφερε σε ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης Ριγιάντ Αλ Μάλκι.
Δεν υπάρχει ακόμη επίσημη αντίδραση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Interpol, που έχει την έδρα της στη Λιόν, επιτρέπει τις ανταλλαγές πληροφοριών ανάμεσα στις αστυνομίες σχεδόν 200 χωρών. Ο οργανισμός εκδίδει επίσης «κόκκινες οδηγίες», με τις οποίες ενημερώνει τα μέλη του για ένα ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί από μία χώρα σε βάρος ενός ατόμου.