Υπέρ της Ανεξαρτησίας του Ιρακινού Κουρδιστάν τάχθηκαν με ευρεία πλειοψηφία, άνω του 92%, οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ, σε μια διαδικασία που συνάντησε αντιρρήσεις και αντιδράσεις τόσο από τη Βαγδάτη όσο και από τις γύρω χώρες και τη διεθνή κοινότητα, ενώ υποστηρίχθηκε επισήμως μόνο από το Ισραήλ.
Οι εξελίξεις προδιαγράφονται ιδιαίτερα περίπλοκες και επικίνδυνες καθώς Ιράν και Τουρκία έχουν ήδη μετακινήσει στρατό στα σύνορα με τις κουρδικές περιοχές, υπό το φόβο αποσχιστικών τάσεων, ενώ πολλά θα κριθούν από την τελική στάση των Κούρδων, αν δηλαδή τελικά θα επιλέξουν να κινηθούν στην κατεύθυνση της απόσχισης ή απλά της αυτονομίας και της αναγνώρισής τους ως έθνος και θα παραμείνουν ενός της επικράτειας του Ιράκ ως πλήρως αυτόνομη περιοχή.
Κρίσιμη θα είναι και η στάση της διεθνούς κοινότητας στο εξής, καθώς άπαντες έχουν ταχθεί υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ, χωρίς όμως να αποκηρύξουν ευθέως την αυτονομία της περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν.
Οι ισορροπίες παραμένουν λεπτές και το ζήτημα θα κριθεί κυρίως από τη στάση των ΗΠΑ και της ΕΕ, ενώ λόγο έχει και το Ιράκ. Ιράν και Τουρκία αν και προσπαθούν να αποκομίσουν γεωπολιτικά οφέλη από την αναταραχή, στην καλύτερη περίπτωση απλά δεν θα χάσουν, καθώς οι δυτικές δυνάμεις δεν ευνοούν ουσιαστική ανατροπή του status quo.