Διεθνής Αμνηστία για πρόσφυγες: Δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα στις μετεγκαταστάσεις

Διεθνής Αμνηστία για πρόσφυγες: Δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα στις μετεγκαταστάσεις

Μια ακόμη έκθεση, αυτή τη φορά από τη Διεθνή Αμνηστία έρχεται να δικαιώσει Ελλάδα και Ιταλία και να επιρρίψει ευθύνες στις Βρυξέλλες και τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες για την αποτυχία του προγράμματος μετεγκαταστάσεων προσφύγων.

Διαφήμιση

Η διετής περίοδος κατά την οποία οι αιτούντες άσυλο είναι επιλέξιμοι και επιλέξιμες για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης έφτασε στο τέλος, στις 26 Σεπτεμβρίου 2017. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο μία χώρα της Ε.Ε., η Μάλτα, έχει εκπληρώσει την ποσόστωσή της.

Μεταξύ των χειρότερων παραβατών είναι η Πολωνία και η Ουγγαρία, χώρες που έχουν αρνηθεί να δεχθούν έστω και έναν αιτούντα άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα. Η Σλοβακία, η οποία ανεπιτυχώς αμφισβήτησε το σχέδιο μετεγκατάστασης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έχει δεχθεί μόνο 16 από τους 902 αιτούντες άσυλο που της ανατέθηκαν και η Τσεχία μόνο 12 από τους 2.691.

Διαβάστε  Η GDPR είναι μόνο η αρχή, ακολουθεί το ePrivacy

Η Ισπανία έχει εκπληρώσει μόνο το 13,7% της ποσόστωσής της, ενώ το Βέλγιο το 25,6%. Η Ολλανδία έχει εκπληρώσει το 39,6% του στόχου που δεσμεύτηκε και η Πορτογαλία το 49,1%.

Η Νορβηγία και το Λιχτενστάιν, που προσχώρησαν στο σχέδιο εθελοντικά, έχουν και οι δύο εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους να μετεγκαταστήσουν 1.500 και 10 άτομα αντίστοιχα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Φινλανδία έχει καλωσορίσει 1.951 αιτούντες άσυλο (94% της νομικής της δέσμευσης). Η Ιρλανδία έχει δεχτεί 459 αιτούντες άσυλο, δηλαδή 76,5% της νομικής της δέσμευσης.

Διαβάστε  Προϋπολογισμός ΕΕ: Που πάει το 1 τρισ. ευρώ

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για ικανοποίηση των ποσοστώσεων τους υπό το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, όπως και να δεχθούν άτομα με ανάγκες προστασίας από την Ιταλία και την Ελλάδα με άλλους τρόπους, μεταξύ των οποίων οι θεωρήσεις εργασίας και οι ταχείες διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης.

Διαβάστε  Οι δασμοί Τραμπ πλημμυρίζουν την ευρωπαϊκή αγορά χάλυβα, κίνδυνος μεγάλης πτώσης τιμών

Διαφήμιση