Αφγανιστάν: Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση με ρουκέτες, ανησυχία για συνεργασία με Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση με ρουκέτες, ανησυχία για συνεργασία με Ταλιμπάν

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην περιμετρο του αεροδρομίου της Καμπούλ με βροχή ρουκετών, την ημέρα άφιξης του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, ένδειξη περαιτέρω προσέγγισης με τους Ταλιμπάν.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με το πρακτορείο προπαγάνδας του ISIS, το Amaq, στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν όλμοι και αντιαρματικά τύπου SPG-9, ενώ οι βολές πραγματοποιήθηκαν από ομάδες που είχαν περάσει τα μπλόκα, μερικές ώρες μετά την άφιξη του Μάτις.

Διαβάστε  Οι κινήσεις καλής θέλησης του Ιράν προς τις ΗΠΑ, πίσω από τις απειλές

Από τις ΗΠΑ και το NATO δεν έχουν υπάρξει ακόμα αναφορές για θύματα, τραυματισμούς ή υλικές ζημιές, ωστόσο η επίθεση σε τόσο σημαντικό σημείο τέτοια μέρα αποτελεί σαφές μήνυμα προς τις ΗΠΑ και τη φιλοδυτική κυβέρνηση. Παράλληλα η ενεργοποίηση του Ισλαμικού Κράτος σε τέτοια πλήγματα και εντός της Καμπούλ γεννά ακόμη μεγαλύτερες ανησυχίες για την προσέγγιση με τους Ταλιμπάν, σενάριο που είχε τεθεί επί τάπητος κατ επανάληψη αλλά δεν είχε ποτέ υλοποιηθεί.

Διαβάστε  Αυτή είναι η μαύρη λίστα των θυμάτων από βομβαρδισμούς

Ενδεχόμενη στενή συνεργασία ISIS και Ταλιμπάν αναμένεται να ενισχύσει τα έσοδά τους από την πώληση ναρκωτικών, όπλων και τη διακίνηση ανθρώπων καθώς το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων.

Διαφήμιση