Με μαζικές εισροές κεφαλαίων και αγορές μετοχών, κυρίως τραπεζών αλλά και ευρύτερα του Γενικού Δείκτη, καθώς η σφοδρότητα του sell off οδήγησε τάχιστα σε ζώνη τεχνικής αντίδρασης και ενεργοποίησε εντολές αγοράς με αποτέλεσμα να ανατραπή πλήρως το αρχικό σκηνικό και ο Γενικός Δείκτης να κλείσει με οριακές απώλειες έχοντας ανακτήσει ζημιές της τάξης του 2%. Η συνεδρίαση αποδεικνύει ότι η αγορά έχει εισέλθει σε περίοδο έντονης μεταβλητότητας και υψηλού ρίσκου, ενώ παράλληλα είναι εμφανές ότι υπάρχουν εν δυνάμει και πρόθυμοι αγοραστές που αναζητούν ευκαιρίες και βραχυχρόνια κέρδη.
Η επιβεβαίωση των σεναρίων για νέα stress tests στις τράπεζες από τον Μάριο Ντράγκι επανέφερε στο προσκήνιο την ανησυχία για το ενδεχόμενο νέας αξιολόγησης της ποιότητας του ενεργητικού τους(AQR), όπως ζητά μετ επιτάσεως το ΔΝΤ, ανοίγοντας όμως τον ασκό του Αιόλου.
Οι ανησυχίες αυτές σε συνδυασμό με τα “απόνερα” των γερμανικών εκλογών και την προοπτική δημιουργίας κυβέρνησης με τη συμμετοχή των Φιλελευθέρων στη Γερμανία αποτέλεσαν τους την αφορμή για την εκδήλωση ισχυρού sell off που εξαφάνισε έως και2,33 δισ. (στα χαμηλά ημέρας) από την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Οι τράπεζες από την άλλη πλευρά έχουν δει την αξία τους να μειώνεται κατά 4 δισ. το τελευταίο δίμηνο, μετά την αποκάλυψη των απαιτήσεων του ΔΝΤ και στη σκιά της αδυναμίας αποτελεσματικότης διαχείρισης των NPL/NPE’s.
Αν η πτώση έδειχνε αυτοτροφοδοτούμενη καθώς εντολές stop loss ακολουθούσαν τον πανικό πωλήσεων από χαρτοφυλάκια λιανικής και την “εξαέρωση” μεγάλων για τον περιορισμό του ρίσκου, εν τέλει η προσφορά σκουπίστηκε στα χαμηλά ημέρα δίνοντας ώθηση για αντίδραση στις τράπεζες κάποιες από τις οποίες πέρασαν σε θετικό έδαφος, ενώ άλλες έμειναν στο κόκκινο, περιορίζοντας όμως ουσιαστικά τις απώλειές τους.
Η υποχώρηση των τελευταίων συνεδριάσεων, έφερε σημαντικές ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., όπου ο ΟΠΑΠ (2,864 δισ. ευρώ) πέρασε στην τρίτη θέση, πίσω από ΕΕΕ (10,536 δισ.) και ΟΤΕ (5,077 δισ.), αφήνοντας πίσω του τις Alpha Bank ΑΛΦΑ -8,52% (2,485 δισ.) και Εθνική (2,469 δισ.), ενώ η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς (1,034 δισ.), ενδοσυνεδριακά υποχώρησε και χαμηλότερα του 1 δισ. ευρώ.
Το κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη σηματοδοτεί νέα χαμηλά πενταμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να καταγράφεται στις 6 Απριλίου στις 745,46 μονάδες.
source: tradingeconomics.com
Εντύπωση προκάλεσε η έκρηξη τζίρου, που αποδίδεται στην εισροή αγοραστών στα χαμηλά, με αποτέλεσμα να φτάσει στα 190,53 εκατ.
Ο Τραπεζικός δείκτης (-4,86%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 703,3 μονάδες (-10,65%), ο τίτλος της Alpha Bank ΑΛΦΑ -8,52% (-8,52%) μέχρι τα 1,56 ευρώ (-11,36%), της Εθνικής (-4,26%) μέχρι τα 0,259 ευρώ (-8,16%), της Eurobank (+3,10%) μέχρι τα 0,603 ευρώ (-10,93%), της Πειραιώς (-7,42%) μέχρι τα 2,09 ευρώ (-18,36%) και της Τρ. Αττικής (0%) μέχρι τα 0,046 ευρώ (-22,03%).